Ofensiva Ucrainei pe teritoriul rus se va încheia dacă Moscova acceptă o „pace justă”, afirmă Kievul

  • 13 August 20:12
Ofensiva Ucrainei pe teritoriul rus se va încheia dacă Moscova acceptă o „pace justă”, afirmă Kievul

Ofensiva ucraineană din Rusia este „legitimă” și se va opri, dacă Moscova acceptă o „pace justă” și pune capăt invaziei sale din Ucraina, au declarat astăzi, 13 august, diplomați ucraineni, relatează AFP, preluat de news.ro.

Cu cât Rusia va accepta mai repede să restabilească o pace justă, cu atât mai repede vor înceta incursiunile forțelor de apărare ucrainene pe teritoriul rus”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Gheorghi Tîhi, calificând aceste operațiuni drept „absolut legitime”.

Spre deosebire de Rusia, Ucraina nu are nevoie de proprietatea altora. Ucraina nu dorește să anexeze niciun teritoriu în regiunea Kursk, dar dorește să protejeze viețile oamenilor săi”, a adăugat diplomatul.

Tîhi a subliniat că numai de la începutul verii au fost lansate peste 2.000 de lovituri ostile din regiunea Kursk împotriva regiunii Sumî din Ucraina, folosind 255 de bombe ghidate și peste 100 de rachete.

Din păcate, Ucraina nu are suficiente capacități pentru a efectua lovituri cu rază lungă de acțiune cu armele pe care le are, pentru a se apăra împotriva acestei terori. Nu avem încă soluțiile asupra cărora insistăm. Prin urmare, este necesar să folosim forțele armate ucrainene pentru a elibera aceste zone de frontieră de contingentele militare ruse care lovesc Ucraina”, a punctat purtătorul de cuvânt, citat de Interax Ucraina.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Ucraina atinge „obiective adecvate” în regiunea Kursk și va continua să facă acest lucru, deoarece este necesar pentru securitatea și apărarea țării. În plus, Tîhi a subliniat că operațiunea din regiunea Kursk nu permite Rusiei să desfășoare unități suplimentare în regiunea Donețk și complică logistica inamicului.

Ministerul de Externe ucrainean a mai spus că există suspiciuni rezonabile că Rusia ar putea crea incidente, inclusiv militari ruși deghizați în ucraineni, pentru a fabrica incidente care să arate încălcări ale dreptului internațional umanitar de către forțele ucrainene.

Îi avertizăm pe partenerii noștri să fie pregătiți pentru astfel de evoluții și, dacă există astfel de încercări din partea Federației Ruse, să fie vigilenți și să nu cadă în plasa propagandei ruse”, a atras atenția purtătorul de cuvânt.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău