Ofensiva turcă în Siria: Ankara înregistrează primele pierderi

  • 11 Octombrie 2019 09:55
Ofensiva turcă în Siria: Ankara înregistrează primele pierderi

Un soldat turc a fost ucis și alți trei militari au fost răniți în luptele împotriva unei miliții kurde în Siria, a anunțat vineri Ministerul Apărării turc, citat de France Presse, preluat de Agerpres.

'Fratele nostru a căzut ca un martir (joi) la 10 octombrie într-o confruntare cu teroriștii din YPG (miliția kurdă Unitățile pentru protecția poporului, calificată de Turcia drept grupare teroristă) în zona de desfășurare a operațiunii 'Izvorul păcii'', afirmă Ministerul Apărării turc într-un comunicat. Alți trei soldați au fost răniți, mai indică ministerul, fără alte precizări.

Este vorba de primele victime anunțate de Turcia în cadrul operațiunii sale 'Izvorul păcii' declanșate miercuri în nord-estul Siriei. Această ofensivă vizează miliția kurdă YPG, susținută de către Occident în lupta sa împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, dar Ankara o consideră 'grupare teroristă' din cauza legăturilor sale cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce un război de gherilă pe teritoriul turc.

Confruntări violente au avut loc joi între militarii turci și combatanții kurzi din YPG. Mai multe orașe de frontieră turcești au fost lovite de tiruri de rachete și obuze trase de YPG, potrivit AFP.

Conform autorităților locale turce, șapte civili, între care un bebeluș, și-au pierdut viața și aproximativ 70 au fost răniți de aceste proiectile în provinciile turce Sanliurfa și Mardin, la frontiera cu Siria.

Ofensiva turcă împotriva YPG deschide un nou front în conflictul soldat deja cu peste 370.000 de morți și milioane de refugiați din 2011 în Siria.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), cel puțin 29 de combatanți din cadrul forțelor kurde și 10 civili au fost uciși în loviturile aeriene și tirurile de artilerie ale armatei turce începând de miercuri.

În acest context, președintele SUA, Donald Trump, a însărcinat diplomația americană să aranjeze o încetare a focului între turci și kurzi, a declarat joi seara un înalt responsabil al Departamentului de Stat, citat de AFP. 'Președintele ne-a dat sarcina să încercăm să vedem dacă este posibilă o cale de mijloc între cele două părți, adică dacă este posibil să se ajungă la încetarea focului și asta facem', a afirmat acesta, fără alte precizări.

Ankara susține că obiectivul său este crearea unei 'zone de securitate' care ar fi destinată să găzduiască refugiații sirieni din Turcia și care să separe frontiera turcă de pozițiile YPG. Operațiunea este destinată să aducă 'pacea și securitatea' în Siria, susține președintele turc Recep Tayyip Erdogan, pe fondul îngrijorărilor internaționale privind masacrarea kurzilor, care s-au aflat în prima linie a luptei împotriva jihadiștilor în Siria și Irak. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău