Ofensivă inedită a SUA și altor state mari consumatoare de petrol pentru a reduce prețurile

  • 23 Noiembrie 2021 16:41
Ofensivă inedită a SUA și altor state mari consumatoare de petrol pentru a reduce prețurile

SUA vor elibera pe piață 50 de milioane de barili de petrol din rezerva strategică, în cadrul unei acțiuni concertate cu China, Japonia, India, Coreea de Sud și Marea Britanie, o încercare fără precedent a marilor consumatori mondiali de petrol de a controla prețurile dar care ar putea declanșa o reacție contrară din partea OPEC+, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Din cantitatea totală, 32 de milioane de barili vor fi eliberați de U.S. Strategic Petroleum Reserve sub forma unui sistem de schimburi pe parcursul următoarelor luni, în timp ce 18 milioane de barili vor fi pur și simplu vânduți pe piață în regim accelerat, a anunțat marți Casa Albă într-un comunicat de presă.

Bloomberg precizează că este vorba de una dintre cele mai mari operațiuni de scoatere de petrol din rezervele strategice ale SUA, depășind-o pe cea efectuată în timpul tulburărilor din Libia din 2011 și în perioada operațiunii Furtună în Deșert din 1991, când SUA au scos din rezerve 33,75 milioane de barili de petrol.

India a anunțat în mod oficial că va scoate pe piață cinci milioane de barili de petrol din rezerva strategică. China nu a dezvăluit cantitatea pe care o va scoate pe piață, însă un oficial occidental din apropierea acestui dosar a spus că va fi vorba de o cantitate relativ mică, cuprinsă între 7 și 15 milioane de barili. Coreea de Sud a spus că va lua o decizie după discuțiile cu partenerii însă a precizat că va fi vorba de o cantitate de aproximativ 3,5 milioane de barili. Japonia a informat că va pune pe piață o cantitate de 5 milioane de barili iar contribuția Marii Britanii va fi și mai mică, a spus oficialul citat de Reuters.

Acțiunea intervine într-un moment în care prețurile la pompă au crescut în mod exploziv în SUA, cel mai mare consumator mondial de benzină, o problemă politică pentru președintele Joe Biden, mai ales înaintea Sărbătorii Zilei Recunoștinței, în timpul căreia milioane de americani călătoresc pentru a fi aproape de familiile lor.

Decizia SUA de a-și coordona acțiunile împreună cu alți mari consumatori pentru scoaterea de petrol din rezervele strategice, după ce statele OPEC+ au respins solicitările de a-și majora producția, reprezintă o victorie diplomatică pentru SUA și o provocare la controlul pe care îl exercită Arabia Saudită, Rusia și alți producători din OPEC+ asupra pieței țițeiului.

Prin majorarea ofertei de petrol, SUA și alți mari consumatori speră să provoace o scădere automată a cotațiilor și să pună presiune pe țările producătoare. Însă impactul unei astfel de operațiuni ar putea fi unul mai degrabă psihologic deoarece prețul țițeiului a scăzut deja în ultimele zile pe fondul înmulțirii speculațiilor cu privire la o astfel de acțiune coordonată.

Marți, cotația barilului de petrol West Texas Intermediate (WTI) a înregistrat doar o scădere de 0,39% comparativ cu prețul înregistrat luni seara, după ce în ultimele trei luni, în perioada 19 august - 22 noiembrie, cotația barilului de petrol WTI a crescut cu 20,5%.

Cu toate acestea, analiștii avertizează că încercarea SUA de a pune presiune asupra țărilor producătoare de petrol nu este una lipsită de riscuri deoarece OPEC+ ar putea să răspundă prin anularea planurilor destinate majorării propriei lor producții. "Atenția pieței s-a mutat de la eliberarea de petrol din rezerva strategică la modul cum va răspunde OPEC+", spune Bob McNally, președintele firmei de consultanță Rapidan Energy Group și fost oficial la Casa Albă în timpul mandatului președintelui George W. Bush. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău