Ofensiva armatei ucrainene în Herson a luat prin surprindere trupele ruse, susține Ministerul Apărării britanic

  • 03 Septembrie 2022 14:10
Ofensiva armatei ucrainene în Herson a luat prin surprindere trupele ruse, susține Ministerul Apărării britanic

Armata ucraineană desfășoară o amplă ofensivă în sudul Ucrainei, în regiunea Herson, ceea ce a luat prin surprindere trupele ruse și exercită presiune asupra lor, a anunțat Ministerul Apărării britanic sâmbătă, pe Twitter, informează dpa.

"Un element al acestei ofensive îl constituie avansarea continuă pe un front larg la vest de râul Nipru, concentrată pe trei axe în interiorul regiunii Herson ocupată de ruși", a raportat ministerul.

Chiar dacă aceste operațiuni ar putea să nu aibă în vedere un obiectiv imediat, ele au surprins Rusia și au exploatat logistica, administrația și conducerea slabă din regiune, potrivit unor analiști.

"În timp ce luptele continuă și în zonele Donbas și Harkov, o decizie-cheie a comandanților ruși din următoarele zile va fi unde anume să angajeze orice forță operațională de rezervă pe care o pot genera", a subliniat Ministerul Apărării al Regatului Unit.

Ministerul britanic publică informații furnizate de serviciile sale secrete de la începutul invaziei ruse. Moscova a acuzat de mai multe ori Londra că duce o campanie de dezinformare.

Forțele ruse au invadat Ucraina în februarie, pentru a prelua controlul asupra regiunilor Lugansk și Donețk din estul acestei țări, cunoscute sub denumirea generică de Donbas.

Trupele Moscovei și-au impus controlul în Lugansk, însă lupte sângeroase continuă în zonele rămase în Donețk sub controlul Kievului. Rusia a ocupat și părți din sudul Ucrainei.

Între timp, atenția lumii întregi este concentrată de asemenea pe centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa și care este ocupată de ruși încă din martie.

Centrala se află în apropierea liniilor frontului și a fost ținta a numeroase atacuri în ultimele săptămâni, sporind temerile cu privire la un dezastru nuclear, Rusia și Ucraina acuzâdu-se reciproc de bombardarea centralei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău