ODIP solicită dreptul la vot de la 16 ani | Reprezenta o pârghie eficientă de integrare a tinerilor în societate

  • 10 Noiembrie 2016 13:45
ODIP solicită dreptul la vot de la 16 ani | Reprezenta o pârghie eficientă de integrare a tinerilor în societate

Membrii Asociației Obștești „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP) solicită dreptul la vot de la 16 ani. În opinia lor, asigurarea acestui drept mai devreme cu doi ani decât este acum va reprezenta o pârghie eficientă de integrare a tinerilor în societate.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele Asociației, Vlad Bilețchi, a declarat că în Republica Moldova se acordă prea puțin timp și prea puțină importanță tinerilor și drept dovadă sunt și campaniile electorale. Candidații și-au orientat programele spre toate segmentele de vârstă și practic deloc spre tineri.

Toți vorbesc despre pensii, lupta împotriva corupției, dar nicidecum despre burse, cămine etc., iar ulterior autoritățile se plâng că tinerii pleacă masiv din țară.

Tânărul a dat exemplul mai multor state dezvoltate în care dreptul la vot este asigurat de la 16 ani. În opinia sa, aceasta ar pune în evidență tinerii, dar și interesul partidelor pentru a promova politici de tineret și pentru a-i convinge să rămână în Republica Moldova.

Vlad Bilețchi afirmă că actualmente în Republica Moldova de la 16 ani persoana poate să se angajeze în câmpul muncii, este pasibilă de răspundere penală, poate întemeia o familie, însă nu are dreptul să voteze, pentru a putea se implica în procesele decizionale din țară.

O altă membră a Asociației, Renata Urâtu, care în curând va împlini 16 ani, a declarat că își dorește să voteze. Tânăra afirmă că această vârstă este importantă, pentru că de la ea începe viața responsabilă. „Credem că oferindu-le tinerilor dreptul la vot, le  oferim dreptul să-și aleagă viitorul. Putem observa că tinerii de astăzi sunt foarte implicați în ceea ce ține de viața politică, socială sau chiar economică a Republicii Moldova și nu doar”, a menționat Renata Urâtu.

Membrii ODIP afirmă că solicitarea lor va transmisă către instituțiile de stat. La fel, vor fi inițiate consultări cu profesori, juriști, dar și alți specialiști, pentru ca aceștia să se expună asupra oportunității acestui deziderat. Tinerii planifică să lanseze și o campanie amplă de colectarea a semnăturilor în susținerea acestei reforme.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău