ODIMM a anunțat lansarea a unor programe noi pentru mici antreprenori care doresc să-și deschidă sau să-și modernizeze afacerile
-
25 Ianuarie 2022 13:18
Organizația de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii a anunțat astăzi lansarea a unor programe noi pentru mici antreprenori care doresc să-și deschidă sau să-și modernizeze afacerile. Printre acestea Programul „A doua șansă”, Programul „Cluster”, „Transformare digitală”, „Dezvoltarea întreprinderilor sociale”, „Retehnologizare” și „Turism rural”, transmite Radio Chișinău.
Alături de „Programul de atragere a remitențelor în economie – „Pare 1+1”, „Femei în afaceri”, „Start pentru tineri” - programe deja consacrate, prin care cetățenii Rep. Moldova pot accesa fonduri în vederea deschiderii unei afaceri, din acest an, alte șase programe vor deveni disponibile, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, directorul Organizației de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Dumitru Pântea:
Programul „A doua șansă- un program de susținere. Noi dacă vedem că aceste IMM-uri pot fi salvate venim cu un suport, atât pe partea de informare și consultare cât și pe partea de finanțare. Al doilea program este „Susținerea inițiativelor de cluster”- prevede facilitarea cooperări și gruparea IMM-urilor în clustere pentru a spori eficiența activității economice. Al treilea program este „Transformare digitală”- urmărește integrarea IMM-urilor în mediul digital. Realitățile economice, ca urmare a pandemiei de Covid, demonstrează că fără a fi prezente în mediul online practic IMM-urile nu mai pot fi competitive pe piață. „Dezvoltarea întreprinderilor sociale”- este vorba despre dezvoltarea sectorului de antreprenoriat social care vine să soluționeze anumite probleme sociale prin intermediul activității economice”.
Alte două programe sunt „Retehnologizarea” care urmărește îmbunătățirea proceselor de producție și modernizare a liniilor de producție, utilajelor pe care le utilizează IMM-urile și programul de „Turism rural” - care prevede dezvoltarea sectorului prin susținerea IMM-urilor axate pe structuri de cazare și servire a mesei, așa-zisele agro-pensiuni din mediul rural.
Potrivit lui Dumitru Pântea, în cadrul programelor deja existente 29 de afaceri au primit finanțare pentru a-și moderniza și ecologiza procesele de producție, în valoare de 5 milioane de lei, în cadrul programului femei în afaceri au fost finanțate 92 de femei antreprenor care au primit 11,5 milioane lei, 18 IMM-uri orientate spre export au primit finanțarea în valoare de 13,3 milioane de lei. Totodată 64 de migranți sau rudele acestora au primit finanțare în valoare de 15,5 milioane prin programul Pare 1+1, și 94 de tineri au obținut finanțare în valoare de 16 milioane de lei pentru a-și demara și dezvolta ideile lor de afaceri. Totodată au fost acordate garanții în valoare de peste 40 de milioane de lei pentru 60 de afaceri.
Ministrul Economiei Sergiu Gaibu a îndemnat micii întreprinzători să apeleze la serviciile Organizației de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, unde pot beneficia inclusiv de garanții în vederea accesării creditelor bancare.
”Din păcate anume pe segmentul acesta al IMM-urilor, una din barierele cheie la accesarea finanțării, în domeniul creditare sunt anume garanțiile, de cele mai multe ori ele sunt insuficiente. Cei care au posibilitatea și doresc, au programe bune, pot accesa credite, dar din lipsă de gaj sau lipsă de garanții nu pot contacta aceste credite, atunci să vină la ODIMM și să obțină aceste credite”.
În total, statul o va acorda 140 de milioane de lei în acest an pentru dezvoltarea și susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din Rep. Moldova.