ODA susține noi companii pentru a accede pe piețe externe
-
17 Ianuarie 2023 08:41
7 antreprenori, afacerile cărora au fost selectate spre finanțare în cadrul Programului de Creștere a Competitivității IMM și Internaționalizarea acestora, au semnat ieri, 16 ianuarie, contracte de finanțare nerambursabilă cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei al R. Moldova.
Întreprinderile vor accesa granturi de până la 2 milioane lei din partea statului pentru consolidarea capacităților de promovare a produselor și serviciilor pe piețele externe. Valoarea totală a investițiilor ca urmare a implementării proiectelor investiționale constituie circa 7,5 milioane lei, dintre care finanțare nerambursabilă este de circa 3,8 milioane lei, fiind menținute și create circa 250 locuri de muncă.
Din numărul total de companii care urmează a fi finanțate, 4 își desfășoară activitatea în mediul rural, iar 3 în mediul urban. Totodată, 5 afaceri activează în sectorul agroalimentar (producerea ceaiurilor și cafelei; procesare miere; fabricarea vinurilor din struguri; fabricarea biscuiților și pișcoturilor), 1 întreprindere activează în sectorul industriei prelucrătoare (producerea tavanelor extensibile) și 1 companie prestează servicii de inginerie și arhitectură. Acestea planifică să-și extindă activitatea pe noi piețe de desfacere cum ar fi: România, Belgia, Marea Britanie, Germania, SUA, Canada, Țările Baltice și Coreea de Sud.
Printre antreprenorii care au semnat astăzi contracte de acordare a suportului financiar nerambursabil este și Leonid Margine din Nisporeni, proprietarul unei afaceri specializate în producerea, prelucrarea și comercializarea ceaiului.
“Compania noastră a fost creată în 2011 fiind specializată în fabricarea ceaiurilor naturale. Materia primă este de origine locală care se cultivă pe terenuri agricole proprii, plantele fiind crescute fără îngrășăminte chimice și erbicide. Scopul nostru este de a obține și oferi produse exclusiv naturale pentru a satisface cele mai rafinate gusturi ale consumatorilor. În prezent, produsele noastre ajung pe rafturile magazinelor din Marea Britanie, Țările de Jos și Irlanda. Din grantul obținut de la ODA ne propunem să realizăm un studiu pentru identificarea noilor clienți și parteneriate în Țările Baltice și, ulterior, plasarea produselor noastre pe piața acestor țări”, susține antreprenorul.
Un alt antreprenor care va accesa finanțare nerambursabilă este Anatolii Hmelevschi din Comrat, administratorul unei companii specializate în fabricarea vinurilor din struguri.
`Societatea noastră a fost reorganizată în 1995 ca urmare a privatizării vinăriei din Comrat și este specializată în fabricarea vinurilor din struguri. Anual întreprinderea prelucrează 5-6 mii tone de struguri și îmbuteliază circa 3 mil. sticle de vin. Vinurile sunt exportate în peste 20 de țări ale lumii (Norvegia, Germania, România, Cehia, Polonia, China, etc). Din grantul obținut de la ODA ne propunem să achiziționăm serviciu de audit, certificare a sistemului de management conform standardului internațional ISO22000:2018. Cu ajutorul auditului vor fi îmbunătățite procesele referitoare la securitatea produselor, iar prin implementarea acestui standard va crește competitivitatea întreprinderii pe piețele internaționale, facilitându-ne stabilirea de noi parteneriate.”
Programul de Creștere a Competitivității IMM și Internaționalizarea acestora are drept scop creșterea capacității de export a companiilor autohtone, sporirea competitivității și productivității afacerilor. Prin intermediul acestui mecanism antreprenorii beneficia de finanțare nerambursabilă sub formă de Business Voucher (până la 100 mii lei) și Grant în valoare de până la 2 milioane lei.
Programul susține atât achiziționarea serviciilor de dezvoltare a afacerii, cât și procurarea de echipamente, utilaje, instalații; înregistrarea și valorificarea drepturilor asupra obiectelor de proprietate intelectuală, achiziționarea obiectelor de proprietate intelectuală; procurarea francizelor, licențelor, software, materiilor prime și a materialelor necesare procesului de producere.
Înscrierea la Program este în regim continuu, https://bit.ly/3ZFQ9Te