Ocuparea Kievului este „foarte probabil” să intre în planurile lui Putin de a invada Ucraina, anunță șefa diplomației britanice

  • 23 Februarie 2022 14:17
Ocuparea Kievului este „foarte probabil” să intre în planurile lui Putin de a invada Ucraina, anunță șefa diplomației britanice

Este „foarte probabil” ca Vladimir Putin să plănuiască ocuparea Kievului, a spus șefa diplomației britanice Liz Truss, informează Reuters. „Trupele rusești încercuiesc Ucraina și de aceea nu știm exact pe unde va avea loc invazia totală a Ucrainei”, a adăugat ministrul de externe al Marii Britanii.

„Considerăm că este extrem de probabil ca el să își ducă la bun sfârșit planul pentru o invazie totală a Ucrainei”, a afirmat Truss într-un interviu pentru Sky News în care a discutat criza din Ucraina. „Considerăm că este extrem de probabil că asta este ceea ce ia în considerare”, a adăugat ea, ca răspuns la o întrebare despre o eventuală ocupare a Kievului, transmite DIGI24.

În același timp, într-un interviu separat pentru postul de radio LBC, Liz Truss a precizat că Marea Britanie nu este încă sigură dacă trupele ruse au intrat în regiunile separatiste Lugansk și Donețk din estul Ucrainei, scrie Agerpres.

„Nu avem dovezi verificate că s-a petrecut acest lucru”, a spus ea, răspunzând unei întrebări dacă desfășurarea de trupe ruse în cele două regiuni, ordonată de Putin, s-a produs.

„Situația este în prezent ambiguă. Trebuie să fim absolut clari când se va întâmpla asta”, a spus șefa diplomației britanice. „Ce vreau să spun este că pe internet circulă tot felul de materiale false. Vreau să mă asigur că serviciile noastre de informații verifică pe deplin ce se întâmplă.”

Marea Britanie: Am pregătit cele mai dure sancțiuni adoptate vreodată împotriva Rusiei

După anunțul de marți cu sancțiunile Londrei, care vizează trei oligarhi apropiați de Kremlin și bănci ruse, Liz Truss a reamintit în interviul pentru Sky News că Marea Britanie este pregătită să meargă și mai departe în cazul unei noi escaladări militare.

Acest regim de sancțiuni, „cel mai dur adoptat vreodată împotriva Rusiei” de către Marea Britanie, va face ca „Vladimir Putin, regimul său și economia rusă să aibă de suferit”, a subliniat ea.

„Însă vom merge și mai departe dacă vedem o invazie totală în Ucraina”, a atras atenția ministrul britanic de externe, oferind ca exemplu o limitare a accesului Moscovei pe piețele britanice, în special în privința datoriei suverane.

Aceste noi sancțiuni ar fi luate „în comun cu aliații noștri internaționali”, a precizat Liz Truss.

Guvernul britanic lucrează la o nouă serie de sancțiuni care vor fi anunțate în următoare zile și care vor viza o listă mai lungă de oligarhi și de apropiați de rang înalt ai lui Putin, potrivit Politico.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău