Octavian Țîcu: Planul lui Putin este debarcarea Guvernării președintelui Zelenski și instalarea unui guvern marionetă, sau cel puțin invadarea Ucrainei și distrugerea infrastructurii militare

  • 24 Februarie 2022 19:27
Octavian Țîcu: Planul lui Putin este debarcarea Guvernării președintelui Zelenski și instalarea unui guvern marionetă, sau cel puțin invadarea Ucrainei și distrugerea infrastructurii militare

Planul maxim al lui Putin este schimbarea guvernării de la Kiev și instalarea unei administrații loiale Kremlinului, care ar declara neutralitatea Ucrainei, consideră istoricul și politologul Octavian Țîcu, iar planul minim - demilitarizarea Ucrainei. Expertul a atenționat, în cadrul unui interviu la Radio Chișinău, asupra pericolului federalizării Republicii Moldova și curmării perspectivei de asociere europeană:

„Planul maxim al lui Putin este debarcarea Guvernării președintelui Zelenski și instalarea unui guvern marionetă. Iar această nouă guvernare, așa cum s-a întâmplat în 2014 atunci când Ianukovici a denunțat acordurile cu UE, ar urma să proclame neutralitatea Ucrainei și intrarea în câmpul de control al Federației Ruse.

Va fi o lecție pentru toți, inclusiv pentru R. Moldova, care va trebui să se conformeze agendei Ruse, în cel mai bun caz să renunțe la orice principii legate de asociere, de NATO nici nu putem pomeni în acest context, și perspectivele unui proiect de federalizare pe care îl vede Rusia pentru R. Moldova. Acesta este planul maxim al lui Putin.

Planul minim pe care îl are Putin la ora actuală este invadarea Ucrainei și distrugerea infrastructurii militare. Totodată, după felul de acțiune militară – debarcările din regiunile separatiste, din Crimeea, de pe mare spre Odesa, dinspre Belarus și Belgorod, vedem o învăluire care i-ar permite lui Putin realizarea unui gen de proiect neo Novorosia, cu asigurarea controlului rus asupra țărmului Mării Negre, până la Odesa și până la gurile Dunării, să nu aibă o ripostă din partea blocului Nord-Atlantic, care a întârziat eu cred cu ancorarea unor nave de război în această zonă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
39,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,09 m/s
Thu
34
Fri
29
Sat
26
Sun
24
Mon
25
Arhivă Radio Chișinău