Octavian Țîcu: Noi trebuie să înțelegem că orice încercare de a destabiliza parcursul european al Republicii Moldova, este doar în avantajul Rusiei și al lui Putin

  • 29 Septembrie 2022 15:48
Octavian Țîcu: Noi trebuie să înțelegem că orice încercare de a destabiliza parcursul european al Republicii Moldova, este doar în avantajul Rusiei și al lui Putin

Orice încercare de a destabiliza parcursul european al R. Moldova este doar în avantajul lui Putin, atenționează istoricul și politologul Octavian Țîcu, referindu-se la protestele opoziției din centrul Chișinăului. El a explicat, în cadrul emisiunii „Dosar transnistrean” de la Radio Chișinău, că pericolul pentru R. Moldova nu vine acum de la acțiunile militare sau separatismul transnistrean. În opinia politologului, acțiunile Kremlinului se vor concentra la Chișinău, pentru a obține în R. Moldova o victorie în ochii societății ruse într-un spațiu aparent pierdut în favoarea Occidentului.

Unul din instrumentele prin care acționează Moscova în prezent în R. Moldova este cel energetic, acceptat timp de 30 de ani de fostele partide aflate la putere, și care a prins în capcană actuala guvernare PAS, a spus Octavian Țîcu.

„Lucrurile sunt complicate de câțiva factori, nu neapărat în conexiune cu acțiunile militare și cu separatismul transnistrean. Mă refer, în primul rând, la războiul energetic pe care Rusia îl poartă direct împotriva Republicii Moldova. Un război care a început de vreo 30 de ani, sub tăcere trecut și acceptat de guvernările de până acum, chiar dacă au fost opt sau nouă guvernări schimbate și care a dus într-o capcană actuala guvernare. Deci, aceste scumpiri atârnă greu asupra populației. Toate lucrurile astea sunt folosite de actorii politici pentru destabilizarea situației interne”, afirmă Octavian Țîcu.

Istoricul Octavian Țîcu a atenționat că protestele organizate sub pretextul unor nemulțumiri sociale urmăresc, pe lângă salvarea deputaților penali, destabilizarea internă a R. Moldova pentru revenirea la putere a partidelor proruse și proputiniste:

„Noi trebuie să înțelegem că orice încercare de a destabiliza parcursul european al Republicii Moldova, este doar în avantajul Rusiei și al lui Putin. Deci, aceste proteste acoperite de necesități sociale și de probleme sociale, plătite din bani furați de la cetățenii Republicii Moldova, parcă au o componentă socială, dar în realitate urmăresc două scopuri: în primul rând, salvarea partidului „Șor” și a deputaților „Șor” care sunt vizați în dosare, în al doilea rând, au un mesaj ascuns mult mai profund și au în vedere tocmai această destabilizare internă în Republica Moldova pentru revenirea în forță a partidelor proruse, proputiniste, care să rezolve pentru Putin măcar o problemă globală în condițiile în care acțiunile militare în Ucraina au eșuat”, spune Octavian Țîcu.

Octavian Țîcu mai crede că eforturile Kremlinului și ale lui Putin se vor concentra pe destabilizarea politică în R. Moldova pentru a obține în ochii societății ruse măcar o situație favorabilă regimului, într-un spațiu orientat spre Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Tue
12
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău