Octavian Țîcu: Alegerile prezidențiale din Rusia nu vor aduce schimbări spectaculoase. Putin va continua lupta pentru destabilizarea situației politice în Republica Moldova
-
18 Martie 2024 13:49
Alegerile prezidențiale din Rusia nu vor aduce schimbări spectaculoase, susține istoricul Octavian Țîcu. În opinia sa, Vladimir Putin va continua războiul în Ucraina, dar și lupta pentru destabilizarea situației politice în Rep. Moldova și în Europa Occidentală. În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, unde au fost deschise șase secții de votare fără acordul Chișinăului, Putin a obținut 97 la sută, însă cifrele nu pot fi verificate din surse independente, comentează experții. Președinta Maia Sandu a declarat astăzi că organizarea alegerilor în stânga Nistrului este o nouă acțiune care sfidează suveranitatea și integritatea teritorială a Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.
Alegerile prezidențiale din Rusia nu vor aduce schimbări spectaculoase, a comentat istoricul Octavian Țîcu pentru Radio Chișinău. Câștigul lui Vladimir Putin denotă că acesta are intenții pe care vrea să le ducă la bun sfârșit într-un nou mandat: războiul din Ucraina și destabilizarea situației în Republica Moldova și în Occident, crede Octavian Țîcu.
„Schimbări spectaculoase nimeni nu va vedea. El (n.r. Vladimir Putin) are nevoie de un nou mandat pentru a-și duce la bun sfârșit intențiile. Intențiile lor sunt clare, război în Ucraina și cât mai multe teritorii achiziționate, destabilizarea Republicii Moldova până la preluarea puterii de stat și lupta împotriva Occidentului, destabilizarea Occidentului, deci investirea în partidele xenofobe, rasiste, naționaliste, anti-europene, euro sceptice. Asta e misiunea lor. Investirea în lideri de genul lui Robert Fico în Slovacia sau Viktor Orban în Ungaria, deci care să clatine barca Uniunii Europene.
Spre fericirea noastră, războiul a unit polul european, disensiunile între americani și europeni au dispărut. Nu mai sunt șicane cum erau înaintea retragerii din Afganistan și după. Lucrurile au intrat într-o normalitate. Plus, europenii își asumă tot mai mult angajament în războiul din Ucraina și sper foarte mult să-l ducă la bun sfârșit, pentru că în joc este securitatea europeană și chiar viitorul Uniunii Europene”, a declarat Octavian Țîcu.
Alegătorii din regiunea transnistreană au votat în proporție de 97% pentru candidatura lui Vladimir Putin, conform site-ului novostipmr.com. La alegeri au participat peste 45 de mii de alegători, număr de aproape două ori mai mic în comparație cu scrutinul prezidențial din 2018.
Prezența redusă la vot ar putea însemna că Federația Rusă prezintă cifre umflate atunci când vorbește despre numărul cetățenilor ruși din regiunea transnistreană, spune expertul în securitate Andrei Curăraru.
„Transnistria era tradiționalul sultanat electoral în care rezultatele erau comparabile doar cu regiunea cecenă din Federația Rusă și nu ne miră faptul că este un scor atât de înalt pentru Putin. Întrebarea de bază este că numărul și prezența la vot este cu mult mai mică decât la alegerile anterioare, vorbim de o prezență sub 50 de mii de persoane, ceea ce vorbește despre o prezență mai mică decât la alegerile anterioare, comparabile cu prezența la vot la referendumul de modificare a Constituției ruse.
Teoretic putem să argumentăm că este legat de secții, dar am văzut informații în spațiul public, nu le-am verificat, dar pe canalele de Telegram transnistrene am văzut că lucrul secțiilor a fost prelungit până la ultimul votant, pentru a le permite acelor oameni care se pare că au fost organizat aduși la vot.
După mine problema nu este în secții, ci în cifrele pe care le prezintă public Federația Rusă că ar fi 220- 250 de mii de cetățeni ruși în regiune. Este o cifră hiper umflată și prezența la vot relativ constantă a 48-50 de mii de votanți, plus o treime, despre numărul real de cetățeni ruși în regiune, iar cifra prezentatî public este legată mai mult de necesitatea de a argumenta de ce se cheltuie bani din bugetul Federației Ruse pentru a sprijini regiunea, că este o regiune importantă pentru Federația Rusă, cu o populație majoră de cetățeni ruși.
Până la urmă aceste rezultate nu pot fi verificate prin mijloace independente. Nu au fost observatori internaționali în care noi să putem avea încredere să urmărească acest exercițiu”, a declarat Andrei Curăraru.
Organizarea alegerilor în regiunea transnistreană, contrar deciziei comunicate de către Guvernul Republicii Moldova, este o nouă acțiune care sfidează suveranitatea și integritatea teritorială a Rep. Moldova, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul unei coinferințe de presă. Din partea Federației Ruse este o nouă acțiune care denotă lipsă de respect față de statul Rep. Moldova și față de cetățenii săi, a conchis șefa statului.