Octavian Țîcu a sesizat astăzi Curtea Constituțională asupra Legii cu privire la funcționarea limbilor. „Igor Dodon a ales, pentru propria supraviețuire și menținerea intereselor ruse, să distrugă statul”

  • 18 Decembrie 2020 13:46
Octavian Țîcu a sesizat astăzi Curtea Constituțională asupra Legii cu privire la funcționarea limbilor. „Igor Dodon a ales, pentru propria supraviețuire și menținerea intereselor ruse, să distrugă statul”

Partidul Unității Naționale condamnă adoptarea într-o manieră banditească a legii bugetului de stat, modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale, precum și abrogarea "legii miliardului".

Deciziile nedemocratice și netransparente adoptate la 16 decembrie de coaliția PSRM-Șor, constituie un asalt fără precedent asupra democrației din R. Moldova, a declarat liderul PUN, deputatul Octavian Țâcu în cadrul unui briefing:

Adoptarea unor legi care favorizează politica expansionistă a Federației Ruse, adoptarea unor legi care au ca scop federalizarea Republicii Moldova dar și adoptarea unor legi care aruncă în aer relațiile economice și politice ale Republicii Moldova, arată că Igor Dodon a ales pentru propria supraviețuire și menținerea intereselor ruse să distrugă statul.

Folosirea parlamentului și a procedurilor legislative doar ca formă pentru a-și justifica abuzurile arată că PSRM-ul și Partidul Șor nu sunt decât niște unelte ale lui Dodon și Șor. Scopul acestor acțiuni este unul simplu și pervers: Igor Dodon și PSRM speră să complice atât de mult situația dreptei proeuropene și a președintei Maia Sandu, încât să arate populației incapacitatea noastră de a guverna, un argument forte în cazul alegerilor anticipate pe care Dodon și Șor speră să le câștige. Alianța PSRM-ȘOR este decisă să păstreze chiar cu prețul falimentării Republicii Moldova puterea ce le asigură accesul la banii publici și la afacerile oneroase din Republica Moldova.

Totodată, Octavian Țîcu a anunțat că a sesizat astăzi Curtea Constituțională asupra Legii cu privire la funcționarea limbilor, adoptată de majoritatea PSRM-Șor.

El a declarat că această lege încalcă prevederile Declarației de Independență a Republicii Moldova și Constituția, articolele 7, 13, 16. Potrivit deputatului, actul contestat a preluat o mare parte din conținutul legii privind limbile vorbite, din 1989, care nu mai este actuală, după cum a stipulat și Curtea Constituțională. Totodată, oferirea limbii ruse statut de limbă de comunicare interetnică, încalcă principiul egalității în raport cu alte minorități. De asemenea, subliniază deputatul, actul contestat stabilește că în UTA Găgăuzia limba oficială este limba găgăuză sau limba rusă, fapt ce încalcă tacit Constituția care prevede că limba română este limbă de stat în R. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău