Octavian Țîcu: „Acest spațiu românesc, cândva unul al marilor dispute ruso-turce, a devenit unul al acțiunilor comune” (Revista presei)

  • 12 Septembrie 2018 10:59
Octavian Țîcu: „Acest spațiu românesc, cândva unul al marilor dispute ruso-turce, a devenit unul al acțiunilor comune” (Revista presei)

Istoricul Octavian Țîcu comentează într-un editorial din Cotidianul situația din Turcia și Rusia, atenționând că evoluțiile de acolo vor avea implicații profunde și asupra situației de la Chișinău. „Nu este oare ciudat faptul, că acest spațiu românesc, care cândva era unul al marilor dispute ruso-turce, a devenit unul al acțiunilor comune între cele două puteri, dacă să judecăm recenta expulzare a cetățenilor turci?

Într-un mod imprevizibil, două puteri regionale, cu un trecut imperial încă persistent și vivace, și-au dat mână în chiar vecinătatea noastră, fapt ce nu prevestește nimic bun pentru ambianța europeană și regională de securitate și democrație. Cazul expulzării ilegale și sumare a cetățenilor turci de pe teritoriul R. Moldova a arătat o complicitate evidentă a Turciei, Rusiei și guvernării de la Chișinău, scrie autorul.

Istoricul atenționează că lucrurile nu se vor opri la frontiera Uniunii Europene, iar destabilizarea vecinătății europene va avea efecte catastrofale asupra restului continentului. Potrivit autorului, susținerea opoziției anti-oligarhice de la Chișinău este unica soluție de a contracara încercările de preluare a R. Moldova de către forțele din exterior și de instaurare a unui regim autoritar. Cetățenii moldoveni trebuie să conștientizeze că de fiecare în parte depinde dacă ne vom prăbuși în hăul autoritarismului asiatic sau vom trăi în civilizația occidentală. Timpul ezitărilor a expirat, scrie O. Țîcu în Cotidianul.

Ziarul de Gardă relevă că șeful Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, a întreprins o vizită în Turcia cu doar câteva zile înainte de expulzarea din R. Moldova a celor șapte cetățeni străini, angajați ai liceului „Orizont”. Potrivit unor surse, Botnari a fost văzut la aeroport pe 28 august, la ora 10.00. Acesta ar fi zburat în Turcia la bordul unei aeronave Fly One. Serviciul de presă al SIS a informat că Botnari a efectuat o călătorie în Turcia în timpul minivacanței bugetarilor. Acesta ar fi fost în Turcia la odihnă, împreună cu familia. Ofițerul de presă al SIS a negat că în cadrul acestei vizite, Botnari ar fi avut întâlniri oficiale cu reprezentanți ai serviciilor speciale din Turcia.

Schimbarea sistemului electoral din R. Moldova a generat un număr mare de RISCURI pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, titrează Ziarul Național, care citează un raport Promo-Lex. Deși autoritățile Republicii Moldova pretind că toate recomandările formulate de către Comisia de la Veneția și OSCE/BIDDO au fost luate în considerare, Asociația „Promo-LEX” relevă că, în realitate, doar 12 din 32 de recomandări au fost complet sau parțial implementate.

Iar recomandarea principală formulată de Comisia de la Veneția și OSCE/BIDDO, de a nu schimba sistemul electoral, a fost ignorată. În consecință, sistemul electoral mixt adoptat abundă în probleme care riscă nu numai să compromită aplicarea sa în cadrul următoarelor alegeri parlamentare, dar poate pune în pericol caracterul liber și corect al scrutinului. Experții sunt îngrijorați în special de faptul că la constituirea circumscripțiilor uninominale nu a fost respectat criteriul demografic. De asemenea, „Promo-LEX” se declară îngrijorată de utilizarea abuzivă a resurselor administrative în timpul viitoarelor campanii electorale.

Evenimentul Zilei publică un interviu cu pensionarul de la Glodeni din „cazul Buliga”: „Am ajuns să vedem și noi dreptatea cât de cât în Republica Moldova”, titrează publicația, care-l citează pe bătrânul de 76 de ani, Mihail Dogotaru. El a vorbit într-un interviu pentru portalul Balkan Insight despre toată această poveste  petrecută în 2014. Atunci, bătrânul a lovit-o pe ministra Muncii de atunci, Valentina Buliga, după ce, susține el, a fost umilit și luat în râs de aceasta în cazul calculării pensiei sale după peste 40 de ani de muncă.

La rândul său, doamna Buliga a afirmat recent că l-a iertat pe bătrân pentru gestul său. După nefericitul incident, Mihail Dogotaru nici nu a mai apucat să ajungă acasă, fiind ridicat de către șeful Poliției Glodeni. Câțiva ani de zile acesta a fost târât în prin comisariate de poliție, săli de judecată și spitale de nebuni de „oamenii sistemului”, care au vrut să-i aplice o corecție umilitoare bătrânului pentru gestul său.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău