Octavian Armașu | Transferurile din UE au compensat parțial evoluțiile negative ale remiterilor din CSI și alte țări

  • 16 Mai 2019 16:36
Octavian Armașu | Transferurile din UE au compensat parțial evoluțiile negative ale remiterilor din CSI și alte țări

Transferurile de mijloace bănești din țările Uniunii Europene în favoarea persoanelor fizice au compensat parțial evoluțiile negative ale remiterilor din CSI și alte țări.

 Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a menționat în cadrul prezentării de astăzi a Raportului asupra inflației nr. 2, că transferurile în dolari SUA au avut, în trimestrul întâi al anului 2019, o contribuție negativă per total de 9,1 puncte procentuale (p.p), cele în ruble rusești au tras în jos remiterile cu 3,0 p.p., în timp ce euro a contribuit la evoluția transferurilor cu plus 5 puncte procentuale, informează MOLDPRES.

Guvernatorul a mai adăugat că, pe parcursul trimestrului întâi al acestui an, transferurile în ruble rusești și dolari s-au redus cu 46,1 la sută și 18,8 la sută corespunzător, față de perioada similară a anului precedent. Totodată, transferurile în euro au înregistrat o majorare cu 11,1 la sută. „Evoluția transferurilor înregistrată pe parcursul ultimelor ani evidențiază o reorientare geografică a transferurilor de mijloace bănești spre țările din Uniunea Europeană”, a apreciat Octavian Armașu.

Potrivit acestuia, transferurile de mijloace bănești din străinătate după o reducere, în valoare absolută, înregistrată la sfârșitul anului 2018, și-au au inversat trendul și în luna martie 2019 au înregistrat 102,0 milioane de dolari SUA.

Datele BNM arată că în trimestrul întâi 2019, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 276,81 milioane de dolari SUA, în scădere cu 7 la sută față de primele trei luni ale anului precedent.

Transferurile din UE au înregistrat o pondere de 44,5 la sută, în creștere cu 6,5 puncte procentuale comparativ cu primul trimestru din anul trecut. Remiterilor din CSI le-a revenit o pondere de 21,5 la sută, în descreștere cu 7,7 puncte procentuale, iar transferurile din alte state au reprezentat 34 la sută din total, față de 32 la sută în primul trimestru 2018.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău