Octavian Armașu: Scopul acțiunilor de politică monetară ale Băncii Naționale este să fie readusă inflația la ținta de 5%

  • 07 Iunie 2022 13:57
Octavian Armașu: Scopul acțiunilor de politică monetară ale Băncii Naționale este să fie readusă inflația la ținta de 5%

Scopul acțiunilor de politică monetară ale Băncii Naționale este să fie readusă inflația la ținta de 5%, afirmă guvernatorul BNM Octavian Armașu, într-un interviu virtual la care au participat cu întrebări mai mult instituții mass-media, inclusiv Radio Chișinău.

Potrivit guvernatorului, instrumentele de politică monetară nu vor funcționa dacă participanții din piață nu vor avea încredere în modul în care se aplică acestea. Utilizând instrumentele de politică monetară, Banca Națională își dorește ca economia să absoarbă mai repede șocurile și să revină la echilibru, adică la ținta de 5%, afirmă guvernatorul BNM.

Întrebat de Radio Chișinău despre recentele audieri din Parlament și despre o eventuală plecare din funcție, Octavian Armașu spune că în lege sunt foarte clar prescrise condițiile în care guvernatorul poate fi demis.

Aceste reguli au fost stabilite anume ca în situații precum sunt cele de astăzi, Banca Națională, Comitetul executiv al BNM, și nu doar guvernatorul, să aibă libertatea de a lua decizii profesionale, fiind imparțiali și protejați de presiunile politice. Astfel, legiuitorul a stabilit mecanisme de protecție, care în ultimă instanță să asigure stabilitatea financiară a țării și să funcționeze pentru binele societății, conchide șeful Băncii Centrale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău