Octavian Armașu: Măsurile de politică monetară nu sunt suficiente pentru a sprijini economia pe timpul unei pandemii

  • 13 Ianuarie 2021 16:15
Octavian Armașu: Măsurile de politică monetară nu sunt suficiente pentru a sprijini economia pe timpul unei pandemii

De-a lungul anului 2020, Banca Națională (BNM) a luat o serie de măsuri menite să ușureze politica monetară. Acest lucru a fost declarat de șeful BNM, Octavian Armașu, într-un interviu acordat la televiziunea națională.

Potrivit INFOTAG, el a spus că autoritatea de reglementare a "oferit în mod deliberat lichidități suplimentare" sectorului bancar al țării. "Investim mai mulți bani gratuiți în sectorul bancar, astfel încât băncile să poată sprijini mai activ economia", a spus el.

Referindu-se la scăderea PIB-ului anul trecut, Armașu a spus că măsurile de politică monetară nu sunt suficiente pentru a sprijini economia pe timpul unei pandemii.

"Sunt nevoie, de asemenea, de măsuri fiscale, de sprijinul statului pentru agenții economici și pentru segmentele vulnerabile din punct de vedere social al populației", a spus el.

Vorbind despre sarcinile BNM pentru 2021, guvernatorul a spus că, pentru anul în curs, autoritatea de reglementare planifică o inflație de 5%.

"Acum este cu mult sub 1%. Aceasta este o inflație scăzută, care este o consecință a faptului că consumul a scăzut, cererea agregată la scară națională a scăzut, ceea ce este caracteristic pentru multe țări din lume ", a spus bancherul.

Dosarul INFOTAG: Rata anuală a inflației în 2020 a fost de 0,39%, comparativ cu 7,5% în 2019.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău