Octavian Armașu: Inflația în Rep. Moldova a atins un anumit nivel de stabilitate, ajungând în prezent la 6,3%

  • 14 Noiembrie 2023 14:19
Octavian Armașu: Inflația în Rep. Moldova a atins un anumit nivel de stabilitate, ajungând în prezent la 6,3%

Inflația în Republica Moldova a atins un anumit nivel de stabilitate și se înregistrează o tendință de descreștere a acesteia, potrivit raportului nr.4 asupra inflației, prezentat astăzi de către guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu. În analize se menționează că inflația s-a stabilizat, și a scăzut cu peste patru procente, la finele lunii octombrie, față de iunie curent, transmite Radio Chișinău.

După un maxim de peste 30% atins anul trecut, inflația în Rep. Moldova a atins un anumit nivel de stabilitate ajungând la 6,3%, potrivit ultimului raport asupra inflației prezentat de guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu.

”Dinamica aceasta a fost susținută, în primul rând de politicile noastre anterioare, cererea modestă, o apreciere a ratei de schimb și anumite evoluții în ceea ce ține de prețurile la energie și tarifele la energie și gazele naturale. Putem constata că acel val inflaționist prin care am trecut s-a consumat și acum suntem în faza în care trebuie să susținem recuperarea economică și să aducem creșterea economică la potențial. Banca Națională trebuie să meargă cu o politică monetară stimulativă în continuare și există loc și pentru o politică monetară expansionistă pentru a susține creșterea economică. Totodată, promovând politica monetară stimulativă pentru a încuraja cererea internă, noi vom urmări realizarea obiectivului de menținere a inflației în limita intervalului de variație la ținta de cinci la sută”, a declarat Ocravian Armașu.

Raportul mai constată că în ultima perioadă importurile și exporturile au scăzut, la fel și remitențele ca urmare a încetinirii creșterii economice în țările din Uniunea Europeană, dar și în zona euro.

Guvernatorul a explicat de asemenea motivele aprecierii leului în raport cu principalele monede de referință.

”Importurile sunt pe palier negativ, respectiv, fiind o cerere mică de valută de la importatori avem un dezechilibru unde oferta de valută este mai mare decât cererea. De aici vine presiunea aceasta de apreciere a leului. Banca Națională, atunci când excesul este prea mare, face intervenții și cumpără acest exces de valută. Aceasta este una din cauze de ce au crescut atât de mult rezervele noastre valutare. Dar noi nu putem să mergem contra trend-ului și să depreciem artificial, pentru a menține un anumit curs”, a spus șeful BNM.

Aceasta este ultima prognoză asupra inflației din anul curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:5,14 m/s
Sun
4
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău