Octavian Armașu a prezentat RAPORTUL de activitate și a vorbit despre riscurile financiare din sistemul bancar

  • 17 Iulie 2019 13:15
Octavian Armașu a prezentat RAPORTUL de activitate și a vorbit despre riscurile financiare din sistemul bancar

Reformele din ultimii ani în domeniul bancar și modificarea legislației au fortificat sistemul și au redus riscurile precum devalizările din 2014, a declarat astăzi guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, care a prezentat raportul de activitate în Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe. Deputații au atras atenția și la necesitatea asigurării unor servicii de calitate de către băncile comerciale. Relatează Radio România Chișinău.

Riscurile financiare în sistemul bancar au fost reduse considerabil datorită reformelor din acest domeniu și a modificării legislației, a dat asigurări Octavian Armașu. Totodată el s-a referit la procesul de transparentizare a acționariatului în sistemul bancar, care era una din principalele probleme.

În ultimii ani, sistemul bancar s-a fortificat, ponderea creditelor neperformante a scăzut, crește volumul depozitelor și creditelor după criza din 2015. La sfârșitul anului trecut volumul depozitelor depășea 63 de miliarde de lei, iar cel al creditelor – 35 de miliarde. Volumul creditelor crește, însă nu cele acordate economiei, dar cele pentru consum, ceea ce prezintă și unele pericole, a menționat Octavian Armașu.

„Marea majoritate a creditelor merg nu spre sectorul corporativ, întreprinderile mici și mijlocii, unde, de fapt, volumul creditelor stagnează, sau crește foarte lent,. Creșterea se bazează mai mult pe creditele ipotecare sau, și mai îngrijorător, pe creditele de consum, care cresc semnificativ și efectuează o presiune inflaționistă în economie.”

Membrii Comisiei au menționat că pe lângă revigorarea sistemului este necesară și asigurarea cu servicii calitative. În acest context a fost amintit recentul jaf de la o bancă comercială. Totodată, președintele Comisiei, Igor Munteanu s-a referit la problemele pe care le au cetățeni create de faptul că băncile oferă prea puțin timp din programul de lucru pentru achitarea facturilor la utilități.

„Marea majoritate a băncilor au un regim de primire a serviciilor comunale doar de două ore. În consecință, cetățenii sunt obligați să stea în cozi nesfârșite la oficiile poștale. Eu înțeleg că băncile sunt interesate de profit, dar nu se poate să avem o atmosferă neprietenoasă față de cetățeni. Noi trebuie să rezolvăm această situație într-o manieră rapidă și fără interpretări. Băncile trebuie să servească clientului.”

Octavian Armașu a explicat această situație prin faptul că băncile comerciale practic nu au de câștigat din prestarea acestor servicii, dar a anunțat că va fi identificată o soluție.

Conducerea Băncii Naționale urmează să prezinte raportul de activitate pentru 2018 și în plenul Parlamentului.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău