Oceanele ar putea deveni cei mai mari dușmani ai oamenilor, avertizează un raport ONU

  • 29 August 2019 18:38
Oceanele ar putea deveni cei mai mari dușmani ai oamenilor, avertizează un raport ONU

Oceanele, sursă de viață pe Pământ, ar putea deveni cei mai mari dușmani ai oamenilor la nivel global dacă nu se va face nimic pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit unui proiect de raport ONU obținut în exclusivitate de AFP.

Rezervele de pește ar putea scădea, pagubele provocate de uragane vor crește și 280 de milioane de persoane vor fi strămutate din cauza creșterii nivelului mării, potrivit raportului special al Grupul interguvernamental de experți asupra evoluției climatului (GIEC), privind oceanele și criosfera (banchiza, ghețari, calote glaciare și soluri înghețate în permanență), raport care va fi publicat oficial pe 25 septembrie la Monaco.

Documentul de 900 de pagini este al patrulea raport special al ONU publicat în mai puțin de un an. Precedentele, la fel de alarmante, s-au referit la obiectivul limitării încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, la biodiversitate și gestionarea terenurilor și a sistemului alimentar global.

Potrivit celui de-al patrulea raport, care compilează datele științifice existente și care este văzut ca un punct de referință, creșterea nivelului oceanelor ar putea sta la baza strămutării a 280 de milioane de persoane din întreaga lume, iar aceasta în ipoteza optimistă că încălzirea globală va fi limitată la 2 grade Celsius în raport cu era pre-industrială.

Odată cu creșterea previzibilă a frecvenței uraganelor, numeroase metropole din apropiere de zone de coastă, dar și mici state insulare, ar fi inundate în fiecare an începând cu 2050, chiar și în scenariile optimiste.

'Când observi instabilitatea politică declanșată de migrațiile la scară redusă, tremur la gândul unei lumi în care zeci de milioane de persoane ar trebui să-și părăsească pământurile înghițite de ocean', a declarat Ben Strauss, director al Climate Central, un institut de cercetare cu sediul în Statele Unite.

Raportul prevede de asemenea că 30% până la 99% din permafrost, stratul de sol înghețat teoretic tot anul, se va topi până în 2100 dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă în ritmul actual.

Permafrostul din emisfera nordică eliberează, sub efectul dezghețului, o 'bombă de carbon' din dioxid de carbon (CO2) și metan (CH4), accelerând încălzirea.

Fenomenele, deja în curs, ar putea de asemenea conduce la o scădere constantă a rezervelor de pește, de care depind numeroase populații pentru a se hrăni. Daunele provocate de inundații ar putea crește de 100, sau chiar cu 1.000 de ori, până în 2100.

Topirea ghețarilor provocată de încălzirea globală va da o cantitate prea mare de apă proaspătă, apoi prea puțină, miliardelor de persoane care depind de ea, subliniază, de asemenea, un 'rezumat provizoriu pentru factorii de decizie' care va fi discutat de reprezentanții țărilor GIEC, care se vor reuni la Monaco începând cu 20 septembrie.

Potrivit raportului, creșterea nivelului mării în secolul următor, 'ar putea depăși câțiva centimetri pe an', de circa o sută de ori mai mult decât în prezent.

Dacă creșterea temperaturilor este de 2 grade Celsius în 2100, acesta va fi începutul unei 'curse înainte' în creșterea nivelului mărilor, a avertizat Ben Strauss.

Raportul va fi publicat după summitul pentru climat din 23 septembrie de la New York convocat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres. El dorește să obțină angajamente mai ferme din partea țărilor pentru reducerea emisiilor de CO2 în condițiile în care, în ritmul actual, ele vor conduce la o încălzire globală cu 2 până la 3 grade Celsius până la sfârșitul secolului.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău