Ocean Viking: Giorgia Meloni consideră că reacția franceză a fost agresivă și cere o soluție europeană

  • 11 Noiembrie 2022 13:47
Ocean Viking: Giorgia Meloni consideră că reacția franceză a fost agresivă și cere o soluție europeană

Șefa guvernului italian Giorgia Meloni, a calificat vineri reacția Franței drept "agresivă, de neînțeles și nejustificată" după ce Parisul - deranjat de refuzul Romei de a accepta debarcarea unei nave umanitare cu 234 de migranți la bord - a anunțat contramăsuri, transmite EFE. Totodată, Meloni a cerut "să fie elaborată o soluție europeană" la problema migrației.

„Am fost extrem de marcată de reacția agresivă a guvernului francez, care este de neînțeles și nejustificată", a declarat Meloni într-o conferință de presă la Roma.

Nava umanitară "Ocean Viking, care a aruncat vineri ancora într-un port francez, este prima navă a unui ONG care a acostat vreodată în Franța și transportă 234 de migranți, ceea ce a generat o reacție foarte dură la adresa unei națiuni, Italia, care de la începutul anului a permis intrarea a aproape 90.000 de migranți pe teritoriul său național", a punctat Meloni.

Sosirea în Franța a navei Ocean Viking, care a acostat vineri la baza navală franceză din Toulon, sudul Franței, a provocat un conflict între Paris și Roma ca urmare a refuzului guvernului italian de a primi nava. Drept represalii, guvernul francez a adoptat o serie de măsuri împotriva Italiei, printre care înăsprirea controalelor la frontiere și suspendarea "cu începere imediată" a acordului de relocalizare a migranților pe teritoriul UE, scrie EFE.

Meloni a insistat că reacția franceză este "de neînțeles" și a spus că "nu i se pare corect" să se vorbească despre lipsa de solidaritate a Italiei în UE, în condițiile în care, din toți migranții sosiți în Italia în acest an, au fost relocalizați doar 116, și doar 38 în Franța, transmite Agerpres.

„Ceva nu funcționează" atunci când ceea ce "deranjează" este că Italia "nu este unicul port de debarcare pentru migranții din Marea Mediterană", pentru că "acest lucru nu este înscris în niciun acord", a declarat Meloni.

În ziua în care "Franța a primit 234 de persoane, alte 600 de persoane au debarcat" în Italia, a insistat Meloni, care a apreciat că "reacția franceză agresivă" este "o dovadă a faptului că migrația în Europa nu mai poate continua ca până acum".

„Nu cred că trebuie să discutăm de fiecare dată cu Franța, Grecia, Spania... Singura soluție comună, și am discutat-o deja cu Macron (președintele Franței, Emmanuel Macron - n.r.), cu Germania și cu UE, este apărarea frontierelor externe ale UE, prin blocarea plecărilor și deschiderea de centre. Am cheltuit milioane de euro pentru a ajuta Turcia", a amintit Meloni, care a adăugat: "Cer să fie elaborată o soluție europeană".

"În Europa, toți avem aceleași drepturi", a subliniat Meloni, care a dat asigurări că vor urma "noi proceduri" legale ale Italiei în materie de migrație, apreciind totodată că nu crede că UE va adopta un răspuns "dramatic" față de Italia, așa cum a cerut Parisul, pentru că important este "să înțelegem chestiunea și să luăm inițiative în Consiliul European".

"Problema se pune cum anume va înfrunta Europa această chestiune, care se poate traduce prin izolarea Italiei, dar eu cred că cel mai bine ar fi să-i izolăm pe traficanții de persoane", a concluzionat Meloni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău