Occidentul își mobilizează industria de apărare pentru a continua să sprijine Ucraina

  • 12 Septembrie 2022 09:55
Occidentul își mobilizează industria de apărare pentru a continua să sprijine Ucraina

Țările occidentale, care se bazează de șase luni pe arsenalele lor pentru a ajuta Ucraina să respingă forțele ruse, își mobilizează acum industria de apărare pentru a-și reface stocurile de armament și pentru a continua să susțină Kievul, potrivit AFP.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat săptămâna trecută organizarea în curând a unei reuniuni speciale a directorilor pentru armament din grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, care numără aproape 50 de țări.

„Ei vor discuta despre modul în care industriile noastre de apărare vor putea echipa mai bine viitoarele forțe armate ale Ucrainei", a declarat el presei la finalul celei de-a cincea reuniuni a grupului de contact care a avut loc la baza americană Ramstein din Germania, transmite Agerpres.

Vineri, directorul de armament al Pentagonului, Bill LaPlante, a precizat că reuniunea, prima de acest fel, va avea loc la 28 septembrie la Bruxelles.

Obiectivul este "de a vedea cum putem coopera în continuare pentru a accelera producția de capacități cheie, pentru a rezolva probleme ale lanțului de aprovizionare și pentru a crește interoperabilitatea și interconexiunea sistemelor noastre", a precizat el într-o conferință de presă la Washington.

Țările din NATO nu au aceleași armamente, dar sunt toate compatibile: munițiile fabricate într-o țară pot fi folosite de un sistem produs de o altă țară.

Conflictul din Ucraina, unde artileria se dovedește decisivă, consumă o cantitate impresionantă de proiectile diverse, iar țările occidentale au oferit arme la normele NATO forțelor ucrainene, mult mai precise decât munițiile de producție rusească pe care le aveau până acum acestea în dotare.

Însă aceste donații au epuizat arsenalele țărilor europene, iar UE a anunțat în iulie un sprijin de 500 de milioane de euro pentru doi ani pentru a facilita achizițiile comune de armamente.

Va fi acordată prioritate achiziției de rachete aeriene portabile, de rachete antitanc portabile, de tunuri de 155 mm și de muniții pentru acestea. "Trebuie accelerat, date fiind stocurile naționale", a spus atunci comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

SUA, principalul furnizor de ajutor militar al Ucrainei, au deblocat deja 15,2 miliarde de dolari pentru trimiterea a diverse armamente, în special rachete antitanc Javelin, piese de artilerie și obuze compatibile cu sistemele de artilerie ale NATO.

Numai SUA au furnizat 800.000 de astfel de obuze de 155 mm, adică trei sferturi din donațiile țărilor occidentale, potrivit purtătorului de cuvânt al Statului Major american, colonelul Dave Butler.

Însă singura unitate de producție a acestor obuze în SUA, o uzină a General Dynamics situată la Scranton, în Pennsylvania, produce în prezent 14.000 pe lună.

"Trebuie să ajungem la 36.000 pe lună în trei ani", a spus LaPlante.

Însă o astfel de accelerare nu se poate face decât în etape, prin deschiderea de noi linii de asamblare, și nu va crește producția anuală a SUA decât de la 168.000 la 432.000 de obuze, nu mai devreme de 2025.

Deși armata americană dispune de un stoc considerabil de obuze diverse, Pentagonul vrea să apeleze și la alte țări producătoare, pentru a-și completa arsenalul, dar și pe cel al aliaților, continuând în același timp să ajute Kievul.

Armata SUA a semnat recent contracte cu mai mulți producători din lume pentru achiziția a 250.000 de obuze, a subliniat directorul armamentului american.

Washingtonul a oferit de asemenea forțelor ucrainene peste 1.400 de lansatoare de rachete cu rază scurtă Stinger. Unele piese din aceste sisteme antiaeriene, folosite de peste 40 de ani, au devenit depășite, iar fabricantul Raytheon a oprit producția în 2020.

Succesul lor în Ucraina a determinat armata americană să atribuie în mai producătorului Raytheon un contract de aproape 700 de milioane de dolari pentru a reface aceste stocuri de Stinger.

"Livrările de muniții americane către Ucraina nu sunt legate în mod specific de capacitățile de producție anuală a unui tip anume de armament oferit de industria de apărare americană, însă această capacitate de producție este unul din factorii luați în considerare", potrivit colonelului Butler.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău