Observatorul European pentru media digitală: Dezinformarea legată de UE a atins în luna mai 2024 cel mai înalt nivel de știri false

  • 06 Iunie 18:37
Observatorul European pentru media digitală: Dezinformarea legată de UE a atins în luna mai 2024 cel mai înalt nivel de știri false

Cele 34 de organizații care fac parte din rețeaua de verificare a faptelor European Digital Media Observatory (EDMO- un program finanțat de Uniunea Europeană), au publicat un total de 1.643 de articole de verificare a faptelor („fack checking”) în luna mai 2024, arată cel mai recent newsletter al EDMO, publicat astăzi, 6 iunie.

Dintre aceste articole, 250 (15%) s-au axat pe dezinformarea legată de UE, a atins cel mai înalt nivel, de când a început monitorizarea dedicată a EDMO, în mai 2023, scrie G4media, citat de Radio Chișinău.

Alte teme de dezinformare: 121 (8 %) s-au axat pe dezinformarea legată de Ucraina; 104 (6%) pe dezinformarea legată de schimbările climatice; 152 (9%) pe dezinformarea legată de confictul dintre Israel și Hamas; 104 (6%) privind dezinformarea legată de COVID-19; 97 (6%) privind dezinformarea legată de imigrație; și 36 (2%) privind dezinformarea referitoare la problemele LGBTQ+ și de gen.

Observatorul European pentru media digitală: Dezinformarea legată de UE a atins în luna mai 2024 cel mai înalt nivel de știri false

Ponderea dezinformărilor despre UE a fost cea mai ridicată pentru a doua lună consecutiv, mai arată newsletterul citat.

Dezinformarea legată de schimbările climatice a scăzut semnificativ, aproape înjumătățindu-se. Poveștile false despre Ucraina au scăzut ușor în număr, la fel ca și cele referitoare la conflictul din Orientul Mijlociu, în timp ce dezinformarea cu privire la alte subiecte monitorizate în mod constant a rămas stabilă.

Alte detalii din newsletter:

În luna mai, narativele false care au vizat UE au fost diverse, dar consecvente în a o prezenta ca fiind coruptă sau opusă intereselor naționale diferite. Unele narative false au atacat liderii UE. De exemplu, președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a fost vizată și descrisă ca fiind legată de nazism, având un conflict de interese în gestionarea fazei pandemice sau chiar arestată în Parlamentul UE. În Franța, de asemenea, relatările se axau pe ideea că aceasta „nu a fost aleasă de nimeni”, în urma unui efort mai larg de a descrie instituțiile UE ca fiind antidemocratice. 

Pe parcursul lunii, în unele țări au apărut narative false care sugerează manipulări și fraude înainte de votul din iunie. În Germania, în special, s-a afirmat că buletinele de vot cu găuri sau colțuri tăiate sunt invalide „de la început”, că votul pentru partidul de extremă dreapta AfD ar urma reguli mai stricte sau chiar că acest partid ar fi fost exclus din alegerile europene.

Alte afirmații false care au circulat în Germania – similare altora identificate în Spania – păreau să aibă ca scop împingerea cetățenilor să își invalideze alegerile legitime, sugerând votul multiplu sau semnarea buletinelor de vot, practici care ar invalida alegerile legitime ale cetățenilor.

Cele mai circulate subiecte de dezinformare în luna mai, inclusiv în România (potrivit rețelei EDMO): 

  • Soția celui care l-a împușcat pe premierul slovac Fico este un refugiat ucrainean
  • Imagini, videoclipuri și alte conținuturi în mod fals care exagerează escaladarea conflictului din Ucraina cu implicarea directă a Occidentului/NATO în confict
  • Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Karine JeanPierre, a vorbit despre motivele pentru care SUA sprijină nazismul în Ucraina
  • ONU a înjumătățit estimarea privind numărul de copii și femei palestinieni uciși în Gaza

Procentul de narative de dezinformare care utilizează conținut generat de inteligența artificială a scăzut ușor în luna mai, potrivit sursei citate. Din cele 1.643 de articole de verificare a faptelor, 59 au folosit această tehnică de dezinformare. Aceasta corespunde unui procent de 4% din total.

Observatorul European pentru media digitală: Dezinformarea legată de UE a atins în luna mai 2024 cel mai înalt nivel de știri false

Această situație este în concordanță cu previziunile EDMO cu privire la faptul că conținutul generat de inteligența artificială nu circulă masiv înainte de alegeri, din cauza limitărilor actuale ale tehnologiei disponibile. Cu toate acestea, este posibil ca un conținut generat de inteligența artificială deosebit de dăunător și cu potențial de impact (de ex. un deepfake audio) să circule în ultimele zile și ore înainte de vot, așa cum s-a întâmplat în cazul Slovacia înainte de alegerile naționale din septembrie 2023.”

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Fri
27
Sat
26
Sun
27
Mon
26
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău