Observatorii Promo LEX au înregistrat 141 de incidente de la deschiderea secțiilor de votare pe întreg teritoriul R. Moldova

  • 05 Noiembrie 2023 09:43
Observatorii Promo LEX au înregistrat 141 de incidente de la deschiderea secțiilor de votare pe întreg teritoriul R. Moldova

Observatorii Promo LEX au înregistrat 141 de incidente de la deschiderea secțiilor de votare pe întreg teritoriul R. Moldova. În 44 de incidente au fost examinate până la ora 9 de Misiunea Promo-LEX de Observare a Alegerilor Locale Generale, transmite Radio Chișinău.

Astfel, au fost constatate cazuri de restricționare a observatorilor în secțiile de vot, deficiențe de funcționare a sistemului, zece cazuri de întrerupere a procesului de filmare a operațiunilor electorale, dar și prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în secțiile de votare, a anunțat directorul de program Promo-Lex, Nicolae Panfil.

Un alt tip de incident remarcat de către observatorii în teritoriu ține de încălcarea secretului votului. Au fost identificate cinci cazuri. În orașul Comrat, secția zece un tânăr a fotografiat buletinul de vot cu opțiunea deja exprimată, la observația reprezentanților Biroului Electoral care au intervenit, fotografia a fost ștearsă. În sectorul Botanica, secția 56, un alegător a fost observat în timp ce forografia buleitnul său de vot în cabină, președintele Biroului l-a atenționat că nu are dreptul să fotografieze. În sectorul Botanica, secția nr. 17 un alegător a arătat tuturor celor prezenți în secția de votare buletinul de vot după aplicarea ștampilei, întrebând dacă acesta se va valida dacă e murdărit de cerneală. Tot în sectorul Botanica, la secția nr. 15 a fost un alegător care și-a fotografiat buletinul. La intervenția membrilor Biroului, președintelui fotografia a fost ștearsă. În sectorul Botanica, secția 167 un alegător a întrebat dacă este posibil de schimbat un buletin de vot nou și a arătat buletinul cu ștampila președintelui Biroului și unui reprezentant al unui partid politic pentru a se consulta dacă este lizibilă ștampila”, a spus Panfil.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău