Observatorii internaționali denunță respectarea insuficientă a standardelor democratice la alegerile din Kazahstan

  • 10 Iunie 2019 13:55
Observatorii internaționali denunță respectarea insuficientă a standardelor democratice la alegerile din Kazahstan

Observatorii internaționali desfășurați pentru monitorizarea alegerilor prezidențiale din Kazahstan, câștigate de președintele interimar Kasîm-Jomart Tokaev, au denunțat luni ''respectarea insuficientă a normelor democratice și nereguli generalizate'', transmit AFP și dpa.

Scrutinul, câștigat cu 70,8% din voturi de către desfășurați pentru monitorizarea alegerilor prezidențiale din Kazahstan, câștigate de președintele interimar, a indicat ''respectarea insuficientă a standardelor democratice'', a estimat misiunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în raportul său.

OSCE a notat ''o lipsă de respect pentru drepturile fundamentale, manifestată inclusiv prin arestarea unor demonstranți pașnici, și nereguli generalizate în ziua scrutinului''.

''Dacă numărul candidaților ar prezenta în aparență o diversitate politică, a existat puțină campanie critică'', consideră observatorii OSCE.

''Alegerile au avut loc într-un mediu politic dominat de partidul la putere și care ar limita vocile critice. În același timp, neregulile constatate în ziua votului și disprețul arătat pentru procedurile formale semnifică faptul că nu a putut fi garantată o numărătoare corectă'' a voturilor, adaugă raportul OSCE.

Comisia Electorală centrală din Kazahstan a anunțat luni că președintele interimar Kasîm-Jomart Tokaev, un diplomat de carieră în vârstă de 66 de ani, a câștigat alegerile prezidențiale anticipate care au avut loc duminica aceasta, cu 70,8% din voturi.

Contracandidatul cel mai bine plasat, Amirjan Kosanov, a obținut 16,2% în timpul scrutinului convocat în această fostă republică sovietică din Asia Centrală după demisia-surpriză, în martie, a lui Nursultan Nazarbaev, care a condus Kazahstanul fără întrerupere de la declararea independenței acestei țări, în 1991.

Scrutinul a fost marcat de importante manifestații în întreaga țară asiatică, demonstranții făcând apel la boicotarea alegerilor. În principalele două orașe kazahe, capitala Nursultan și Almatî, jurnaliștii AFP au fost martori la câteva sute de arestări.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
29,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău