Observatorii internaţionali denunţă respectarea insuficientă a standardelor democratice la alegerile din Kazahstan

  • 10 Iunie 2019 13:55
Observatorii internaţionali denunţă respectarea insuficientă a standardelor democratice la alegerile din Kazahstan

Observatorii internaţionali desfăşuraţi pentru monitorizarea alegerilor prezidenţiale din Kazahstan, câştigate de preşedintele interimar Kasîm-Jomart Tokaev, au denunţat luni ''respectarea insuficientă a normelor democratice şi nereguli generalizate'', transmit AFP şi dpa.

Scrutinul, câştigat cu 70,8% din voturi de către desfăşuraţi pentru monitorizarea alegerilor prezidenţiale din Kazahstan, câştigate de preşedintele interimar, a indicat ''respectarea insuficientă a standardelor democratice'', a estimat misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în raportul său.

OSCE a notat ''o lipsă de respect pentru drepturile fundamentale, manifestată inclusiv prin arestarea unor demonstranţi paşnici, şi nereguli generalizate în ziua scrutinului''.

''Dacă numărul candidaţilor ar prezenta în aparenţă o diversitate politică, a existat puţină campanie critică'', consideră observatorii OSCE.

''Alegerile au avut loc într-un mediu politic dominat de partidul la putere şi care ar limita vocile critice. În acelaşi timp, neregulile constatate în ziua votului şi dispreţul arătat pentru procedurile formale semnifică faptul că nu a putut fi garantată o numărătoare corectă'' a voturilor, adaugă raportul OSCE.

Comisia Electorală centrală din Kazahstan a anunţat luni că preşedintele interimar Kasîm-Jomart Tokaev, un diplomat de carieră în vârstă de 66 de ani, a câştigat alegerile prezidenţiale anticipate care au avut loc duminica aceasta, cu 70,8% din voturi.

Contracandidatul cel mai bine plasat, Amirjan Kosanov, a obţinut 16,2% în timpul scrutinului convocat în această fostă republică sovietică din Asia Centrală după demisia-surpriză, în martie, a lui Nursultan Nazarbaev, care a condus Kazahstanul fără întrerupere de la declararea independenţei acestei ţări, în 1991.

Scrutinul a fost marcat de importante manifestaţii în întreaga ţară asiatică, demonstranţii făcând apel la boicotarea alegerilor. În principalele două oraşe kazahe, capitala Nursultan şi Almatî, jurnaliştii AFP au fost martori la câteva sute de arestări.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chişinău
9,49 °C
cer fragmentat
Umiditate:39 %
Vint:2,6 m/s
Thu
6 °C
Fri
4 °C
Sat
4 °C
Sun
6 °C
Mon
6 °C

Curs oficial BNM 20 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.0890 -0.0096
USD 17.6890 0.0469
RON 3.9937 0.0002
UAH 0.7229 -0.0003
RUB 0.2781 0.0015
Arhivă Radio Chișinău