Observatorii europeni au remarcat transportarea organizată a alegătorilor din Transnistria

  • 15 Noiembrie 2016 13:20
Observatorii europeni  au remarcat transportarea organizată a alegătorilor din Transnistria

Observatorii Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor constată că mulți cetățeni ai Republicii Moldova nu au putut să voteze la secțiile din străinătate, iar studenților nu li s-a permis sa voteze la locul de studii.

Ei au mai remarcat transportarea organizată a alegătorilor din stânga Nistrului și faptul că legislația electorală nu este foarte clară în privința turului doi de scrutin.

Observatorii europeni au arătat că nu s-a respectat dreptul la vot pentru mai multe categorii de cetățeni, precum cei din străinătate și studenții.

”CEC a mărit numărul de buletine pentru turul al doilea, cu toate acestea, pentru că la secțiile de vot de peste hotare s-a prezentat un număr mare de alegători, unele secții au rămas fără buletine și astfel unii cetățeni nu au putut să își exercite dreptul la vot. Studenții nu au putut să voteze la locul de studii, chiar dacă au fost câteva inițiative în acest sens între primul și al doilea tur, nu a fost modificată procedura”, a declarat șeful misiunii de monitorizare, Peter Novotny.

Dritan Taulla, membru al misiunii de monitorizare ENEMO, a declarat că misiunea va rămâne în Republica Moldova până la soluționarea tuturor litigiilor electorale.

”Misiunea de monitorizarea ENEMO va rămâne în Republica Moldova și va urmări următoarele etape ale procesului electoral, inclusiv – posibile contestații și plângeri. Raportul final va fi prezentat în termen de două luni”, a declarat Dritan Taulla.

Observatorii europeni au remarcat, la fel ca și în raportul de monitorizare pentru primul tur de scrutin, că mass-media în Republica Moldova este concentrată în proprietatea unor politicieni și reflectă în mod partizan campania electorală.

Totuși, potrivit observatorilor europeni, în ziua alegerilor nu au fost înregistrate nereguli semnificative. Chiar dacă au remarcat transportarea organizată a alegătorilor din regiunea transnistreană, ei nu au observat ca aceștia să fie influențați pentru a vota pentru unul dintre candidați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău