Observatorii ENEMO | Campania electorală pentru alegerile prezidențiale se desfășoară, în linii mari, în conformitate cu standardele democratice, cu toate că există și unele deficiențe și încălcări

  • 26 Octombrie 2020 13:29
Observatorii ENEMO | Campania electorală pentru alegerile prezidențiale se desfășoară, în linii mari, în conformitate cu standardele democratice, cu toate că există și unele deficiențe și încălcări

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie se desfășoară, în linii mari în conformitate cu standardele democratice, cu toate că există și unele deficiențe și încălcări, constată observatorii Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor ENEMO. Misiunea a mai remarcat astăzi, într-o conferință de presă la care a prezentat raportul intermediar de monitorizare, că și cadrul juridic lasă loc pentru interpretări.

În ciuda unor deficiențe, procesul electoral este gestionat corect, dar mai persistă temeri în privința supravegherii acestuia în ziua alegerilor, constată Misiunea ENEMO. De asemenea, experții menționează că pandemia de COVID-19 pune în dificultate procesul. În plus, unii actori electorali își exprimă îndoiala referitor la imparțialitatea Comisiei Electorale Centrale, în special în privința deciziei privind deschiderea secțiilor de votare peste hotare și a circularei prin care a limitat posibilitatea partidelor de a susține financiar candidații la alegeri. 

„În ciuda unor deficiențe care nu au fost remediate și lasă loc de interpretări, majoritatea aspectelor procesului electoral sunt gestionate eficient. Dar pot apărea temeri referitoare la aplicarea neuniformă a măsurilor de siguranță în ziua alegerilor. ENEMO evaluează mediul general al campaniei ca fiind competitiv și calm. Cu toate acestea pot fi observate mesaje electorale care discreditează oponenții”, a declarat șeful Misiuni de Observare, Dritan Taulla.

Misiunea constată că deși legislația electorală corespunde în mare parte standardelor internaționale, conține anumite deficiențe și lacune care pot fi interpretate abuziv. În acest context, expertul Misiunii ENEMO Oleg Reut a făcut referire la prevederile ce țin de începutul campaniei electorale, însă se lasă loc pentru acțiuni electorale deghizate.

„Începutul campaniei coincide cu ultimele zile în care CEC veritică listele unor candidați, ceea ce îi poate pune în condiții inegale pe concurenți. Noțiunea strict definită de campanie electorală lasă loc pentru acțiuni electorale deghizate, în special în procesul de colectare a semnăturilor”, a menționat expertul. 

Misiunea ENEMO va avea 52 de observatori divizați în 26 de echipe în ziua alegerilor și va prezenta rapoarte intermediare după fiecare tur de scrutin, în cazul în care vor fi două. Raportul final va fi prezentat în decurs de 60 de zile după validarea scrutinului. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău