Observatori europeni: Scrutinul din Moldova au respectat standardele internaționale

  • 14 Noiembrie 2016 15:48
Observatori europeni: Scrutinul din Moldova au respectat standardele internaționale

Observatorii europeni care au monitorizat și cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Moldova apreciază că scrutinul s-a desfășurat conform standardelor internaționale, transparent și, în pofida unor neajunsuri, poporul și-a exprimat liber voința.

Raportul preliminar al observatorilor Misiunii comune a Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/BIDDO), Adunării Parlamentare a OSCE (AP OSCE), Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) și Parlamentului European (PE)a fost prezentat într-o conferință de presă luni, 14 noiembrie, transmite IPN.

Arta Dade, conducătoarea Misiunii OSCE de observare pe termen scurt, a menționat că în timpul campaniei electorale s-a observat limbaj sexist, discriminatoriu și homofob. Tehnic, alegerile au fost organizate bine, iar observatorii nu au avut restricții în timpul activității lor. Arta Dade a remarcat că mobilizarea masivă a cetățenilor a demonstrat interesul lor față de acest scrutin și îndeamnă președintele ales să continue reformele pentru a recupera încrederea oamenilor în instituțiile statului.

Elisabeth Schneider-Schneiter, șefa Delegației APCE, a spus că, deși cetățenii au putut să-și exprime liber voința, mai există îngrijorări legate de reflectarea părtinitoare a campaniei electorale în mass-media și lipsa de încredere în instituțiile statului.

Geir Joergen Bekkevold, șeful Delegației AP OSCE, a menționat că autoritățile au reușit să administreze un scrutin competitiv, dar cadrul legal este incomplet în ceea ce ține de organizarea turului doi, mai ales în ceea ce ține de examinarea contestațiilor. Geir Joergen Bekkevold a adăugat că au fost insuficiente aranjamentele privind organizarea alegerilor peste hotare.

Igor Soltes, șeful Delegației PE, a menționat că există deficit privind transparența finanțării partidelor și campaniilor electorale. În același timp, trebuie aplicate modificări legislative pentru a asigura cetățenilor de peste hotare posibilitatea de ași exprima votul mai ales fiindcă ei au parcurs sute de kilometri și au petrecut ore în șir stând în coadă.

Douglas Wake, șeful Misiunii OSCE/BIDDO de observare a alegerilor, a remarcat că observatorii europeni vor continua monitorizarea acțiunilor postelectorale, iar ulterior va fi prezentat raportul final. Totodată, instituțiile europene sunt gata să acorde tot sprijinul necesar pentru a aplica modificările necesare întru eliminarea neajunsurilor în procesul electoral.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău