Obiectivele stabilite de către premierii statelor GUAM în cadrul reuniunii de la Chișinău

  • 05 Octombrie 2018 14:04
Obiectivele stabilite de către premierii statelor GUAM în cadrul reuniunii de la Chișinău

Organizația pentru Democrație și Dezvoltare Economică (GUAM), din care fac parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova, intenționează să creeze o zonă de liber schimb, dar și să intensifice cooperarea în domeniul politic, inclusiv să-și unească eforturile pentru a internaționaliza subiectul conflictelor teritoriale cu care se confruntă toate cele patru state membre.

Republica Moldova  a găzduit astăzi reuniunea șefilor de Guverne ai statelor GUAM, la care Georgia și Ucraina au condamnat în mod direct Rusia pentru agresiunea militară și menținerea conflictelor teritoriale în regiune. 

În cadrul reuniunii au fost abordate în special subiecte menite să impulsioneze cooperarea comercială, dar și în alte domenii, precum securitatea cibernetică. Premierul Pavel Filip a anunțat și despre inițierea unor discuții privind crearea zonei de liber schimb între cele patru state, dar și posibilitatea eliminării tarifelor de roaming și crearea unui coridor comun de transport. Totodată, el a menționat necesitatea cooperării comune pentru asigurarea securității regionale.

„Nu mai puțin importantă este cooperarea comună în vederea consolidării securității comune în regiunea noastră, în vederea depășirii provocărilor și contracarării amenințărilor actuale. Am ajuns la concluzia că consolidarea regională în vederea asigurării securități este un lucru primordial pentru noi”, a declarat Pavel Filip.

Premierul georgian, Mamuka Bakhtadze s-a referit la provocările comune cu care se confruntă cele patru state, în primul rând conflictele teritoriale. El a arătat că Rusia continuă să ocupe ilegal peste o cincime din teritoriul suveran al Georgiei.

„Rusia continuă să submineze eforturile noastre pașnice menite să creeze oportunități pentru cetățenii noștri care locuiesc pe teritoriile ocupate.  Noi încercăm să stopăm catastrofa umanitară de pe teritoriile ocupate. Odată cu ocupația rusă, numărul populației de pe teritoriile respective a scăzut de cinci ori, ceea ce este inacceptabil”, a subliniat premierul georgian.

În același timp, premierul ucrainean Volodimir Groisman a menționat necesitatea internaționalizării subiectului conflictelor teritoriale, alimentate de Moscova.

„Noi vedem de mai bine de patru ani invazia militară a Federației Ruse pe teritoriul unui stat suveran și democratic. Doar unificarea statelor GUAM nu este suficientă pentru a contracara aceste acțiuni. Este importantă consolidarea întregii lumi democratice și crearea unor instrumente clare pentru a respinge această agresiune”, a declarat Volodimir Groisman.

GUAM a fost creată de cele patru țări în 1997pentru a constitui o alternativă la Comunitatea Statelor Independente. Apoi la organizație a aderat și Uzbekistanul, care însă ulterior s-a retras. Unii experți de la Chișinău susțin însă că organizația s-a dovedit nefuncțională în mai toate situațiile decisive.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău