Obiective cu încărcătură istorică de categorie națională, în stare avansată de degradare

  • 21 Ianuarie 2021 17:38
Obiective cu încărcătură istorică de categorie națională, în stare avansată de degradare

Trei obiective cu încărcătură istorică de categorie națională se află în stare avansată de degradare. Este vorba despre complexul de clădiri ale Spitalului din Stolniceni, Edineț, Conacul Stroiescu din Brânzeni, același raion, și Conacul Rosetti-Roznovanu din Lipcani, Briceni. Pentru a sensibiliza oamenii de rând, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și Consiliul național al monumentelor istorice din Republica Moldova au realizat trei filmulețe.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Ion Ștefăniță, director general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, a precizat că imobilele Spitalului din Stolniceni, Edineț, sunt abandonate. În opinia sa, dacă funcționarii publici din țară lucrau mai bine, acest spital în prezent ar fi putut trata mulți pacienți din nordul Moldovei, inclusiv pacienți cu COVID-19, dar și pe cei cu alte maladii. Cu referire la Conacul Rosetti-Roznovanu din Lipcani, Briceni, Ion Ștefăniță a remarcat că este vorba de o altă istorie tristă – istoria unui monument istoric protejat de stat doar pe hârtie. ,,Atunci când politicul de la Chișinău este pe baricade, ei nu mai vad ce se întâmplă în restul țării, dar țara se ruinează. Este cazul ca aceste materiale să fie o lecție învățată și de funcționarii la nivel central, și funcționarii la nivel local”, a opinat Ion Ștefăniță.

Conacul Stroiescu din Brânzeni, Edineț, are tavanele prăbușite. Este un monument de istorie, monument arhitectual, cu funcționalitate de spital, precizează Ion Ștefăniță. Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor spune că autoritățile publice centrale trebuie să comunice mai mult cu cei de la nivel local, să acționeze împreună pentru a valorifica aceste obiective. „Stimați modoveni, cei plecați de acasă, care au intrat în hemoragie socială, să revenim la vatră! Cei care au rămas acasă – să fim mai uniți într-o comunicare constructivă și împreună să schimbăm lucrurile la noi acasă”, a îndemnat Ion Ștefăniță.

Ion Ștefăniță a menționat că Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și Consiliul național al monumentelor istorice a venit cu o solicitare către Consiliul Audiovizualului ca să transmită aceste materiale video de sensibilizare către toate sursele mass-media din Republica Moldova. Dar CA le-a refuzat solicitarea, pe motiv că regulamentul nu permite ca un spot mai mare decât 1,5 minute să fie inclus în categoria promourilor sociale.

Spoturile video, cu genericul: „Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul”, au fost realizate în colaborare cu Casa de Producție „Symbol Media” și vin să sensibilizeze societatea, implicit agenții economici, privind necesitatea de a restaura și valorifica monumentele de arhitectură.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău