Obiecte de artă vandalizate în 3 muzee din Berlin. Autori ar fi conspiraționiști care le consideră centrul „satanismului global”

  • 21 Octombrie 2020 14:45
Obiecte de artă vandalizate în 3 muzee din Berlin. Autori ar fi conspiraționiști care le consideră centrul „satanismului global”

Cel puțin 70 de opere de artă și artefacte antice din trei galerii de pe Insula Muzeelor din Berlin au fost vandalizate cu o substanță uleioasă la începutul acestei luni. Autorii ar fi adepți ai teoriei conspirațiilor, care cred că muzeele ar fi centrul „satanismului global”, relatează The Guardian, care citează presa germană.

Au fost vandalizate sarcofage egiptene, sculpturi în piatră și picturi din secolul al XIX-lea, deținute la Muzeul Pergamon, Alte Nationalgalerie și Muzeul Neues. Incidentul s-a petrecut în 3 octombrie, dar poliția l-a dezvăluit abia astăzi.

Incidentul s-a produs de Ziua Unității Germane, care a marcat în 2020 împlinirea a trei decenii de la reunificarea Germaniei. Nu este clar deocamdată dacă data atacului a fost aleasă în mod intenționat.

Circa 70 de artefacte au fost stropite cu un lichid uleios în mai multe spații ale acestui complex muzeal, inclus pe lista patrimoniului mondial de către UNESCO și considerat una dintre cele mai populare atracții turistice din capitala Germaniei, potrivit Agerpres.

Presa germană a asociat atacul de pe Insula Muzeelor cu teoriile conspirației lansate pe rețelele sociale de către cei care neagă existența coronavirusului.

O astfel de teorie susține că Muzeul Pergamon este centrul „satanismului global”, deoarece deține o reconstrucție a altarului grecesc antic din Pergamon.

Attila Hildmann, fost bucătar vegan care a devenit unul dintre cei mai cunoscuți susținători ai teoriei conspirației QAnon, a postat în august și septembrie mesaje pe Telegram în care a sugerat că Angela Merkel, cancelarul german, folosea altarul pentru „sacrificii umane”.

Marți seara, Hildmann, care are peste 100.000 de fani pe canalul său de Telegram, a postat un link către un articol care relata despre vandalizarea artefactelor cu mesajul: „Fapt! Este tronul lui Baal (Satana). ”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău