Obezitatea este un factor major de risc în decesele COVID-19, potrivit unui raport global

  • 05 Martie 2021 09:25
Obezitatea este un factor major de risc în decesele COVID-19, potrivit unui raport global

Majoritatea deceselor la nivel global provocate de COVID-19 s-au produs în țări cu o rată ridicată a obezității, nivelurile de mortalitate din cauza coronavirusului fiind de 10 ori mai mari în cazul națiunilor unde cel puțin 50% dintre adulți sunt suprapoderali, sunt concluziile unui studiu global dat joi publicității, informează Reuters.

Raportul, care descrie o corelație ''dramatică'' între decesele asociate COVID-19 și ratele de obezitate, a ajuns la concluzia că 90%, echivalentul a 2,2 milioane din 2,5 milioane de decese cauzate de pandemie până în acest moment, s-au produs în țări cu niveluri ridicate de obezitate.

Cercetarea a analizat statisticile referitoare la decesele cauzate de noul coronavirus realizate de Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite și datele Global Health Observatory al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) referitoare la obezitate.

În mod surprinzător, au spus autorii, nu există exemplul unei țări unde, în general, cetățenii nu sunt supraponderali sau obezi și care să aibă rate ridicate de deces din cauza COVID-19.

''Să ne uităm la țări precum Japonia și Coreea de Sud, unde există niveluri foarte scăzute de decese cauzate de COVID-19 precum și niveluri foarte reduse de obezitate în rândul adulților'', a spus Tim Lobstein, consilier de specialitate în cadrul Federației Mondiale a Obezității și profesor invitat la Universitatea din Sydney, Australia, unul dintre autorii raportului.

''Au acordat prioritate sănătății publice implementând o serie de măsuri, inclusiv referitoare la greutatea corporală a populației, iar rezultatele s-au văzut în timpul pandemiei'', a mai spus acesta.

În schimb, raportul a descoperit că în Statele Unite și Marea Britanie spre exemplu, atât ratele de mortalitate COVID-19, cât și nivelurile de obezitate au fost printre cele mai ridicate.

Regatul Unit are a treia cea mai ridicată rată de mortalitate din cauza coronavirusului pe plan global și a patra cea mai înaltă rată de obezitate - 184 de decese COVID-19 la 100.000 de locuitori, iar 63,7% dintre adulți sunt supraponderali, potrivit datelor OMS -, urmată de Statele Unite, cu 152,49 decese COVID-19 la 100.000 de locuitori, 67,9% dintre adulți fiind supraponderali.

John Wilding, profesor de medicină la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie, și președintele Federației Mondiale a Obezității, a spus că obezitatea ar trebui recunoscută ca un factor important de risc în cazul COVID-19 și luată în calcul la planificările pentru vaccinare.

''Este cu adevărat important să recunoaștem că obezitatea... crește riscul'', a spus acesta într-o declarație despre concluziile raportului. ''Astfel, asemenea altor afecțiuni precum diabetul și bolile cardiovasculare, persoanele care suferă de obezitate ar trebui luate în calcul pentru prioritatea timpurie la programele de vaccinare din întreaga lume''.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău