Ana Revenco, Oazu Nantoi, Olesea Stamate și Lilian Carp, interziși în Rusia

  • 25 Aprilie 2023 12:30
Ana Revenco, Oazu Nantoi, Olesea Stamate și Lilian Carp, interziși în Rusia

Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat astăzi, 25 aprilie, la Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, pentru a-i fi înaintată o notă de protest în legătură cu ceea ce partea rusă a numit "demersuri neprietenoase ale Chișinăului". Potrivit Ministerului rus de Externe, Federația Rusă va interzice intrarea pe teritoriul său a unor oficiali moldoveni acuzați declarații anti-ruse. Totodată, Moscova a declarat persona non grata un angajat al ambasadei Republicii Moldova în Rusia. Într-o primă reacție, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat că Rusia, a recurs la politici ostile față de Rep. Moldova încă de la proclamarea independenței, prin sprijinirea separatismului, impunerea de embargouri și prin menținerea ilegală a trupelor sale în stânga Nistrului, transmite Radio Chișinău.

Federația Rusă a anunțat că va expulza un angajat al Ambasadei R. Moldova la Moscova și că va impune sancțiuni mai multor oficiali moldoveni, ca răspuns la ceea ce a numit „pași neprietenoși și declarațiile antiruse” pe care le-ar face oficialitățile de la Chișinău cu regularitate.

Numele diplomatului expulzat nu a fost făcut public deocamdată.

Potrivit Ministerului rus de Externe, acesta ar fi răspunsul Moscovei la decizia autorităților de la Chișinău de a expulza, pe 19 aprilie, un angajat al Ambasadei Rusiei în R.Moldova.

Publicația rusă Kommersant scrie că Rusia a impus interdicții de călătorie pe teritoriul său ministrei de Interne, Ana Revenco, precum și deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate, Lilian Carp și Oazu Nantoi.

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a venit cu o reacție, în cadrul unei conferințe, menționând că Federația Rusă a recurs la politici ostile față de R. Moldova încă de la proclamarea independenței acesteia.

Amintim că săptămâna trecută un diplomat rus a fost expulzat de la Chișinău ca urmare a comportamentului necorespunzător manifestat față de polițiștii de frontieră care i-au interzis accesul în Rep. Moldova, președintelui regiunii ruse Tatarstan, Rustam Minnihanov. Acesta intenționa să meargă în Găgăzia pentru a susține un candidat la alegerile bașcanului regiunii.

În ultimele luni, oficiali de la Chișinãu au declarat în repetate rânduri cã Rusia poartã un rãzboi hibrid împotriva Republicii Moldova. Moscova a fost acuzatã și cã ar intenționa sã forțeze preluarea puterii la Chișinãu de către formațiuni politice proruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău