Oazu Nantoi, despre miliatrii moldoveni care vor participa la parada militară de la Moscova | În cadrul politicii externe echilibrate ar trebui să ținem cont și de reacția Ucrainei, care luptă cu Rusia

  • 18 Iunie 2020 13:45
Oazu Nantoi, despre miliatrii moldoveni care vor participa la parada militară de la Moscova | În cadrul politicii externe echilibrate ar trebui să ținem cont și de reacția Ucrainei, care luptă cu Rusia

Ministrul Apărării Alexandru Pînzari urmează să fie audiat astăzi în Parlament în contextul detașării contingentului de 75 de militari moldoveni care vor participa la parada militară de la Moscova, din 24 iunie, unde va merge și președintele Igor Dodon. Ministrul a fost chemat în Parlament la solicitarea opoziției, care consideră ca periculoasă și inoportună din punct de vedere politic participarea militarilor Armatei Naționale la evenimentul respectiv.

Alexandru Pînzari a fost invitat în Parlament la propunerea deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Oazu Nantoi. Deputatul a menționat că participarea militarilor moldoveni la parada de la Moscova reprezintă un pericol și pentru sănătatea lor, în condițiile în care Rusia este printre statele din lume cele mai afectate de coronavirus, dar este inoportună și din punct de vedere politic.

La parada din 24 iunie sunt invitați reprezentanți ai Abhaziei și Osetiei de Sud, entități separatiste din componența Georgiei, stat cu care noi prietenim. Prin urmare, ostașii moldovenii vor trebui să defileze în fața lor. Și mai este un moment - Ucraina, țară vecină. În cadrul politicii externe echilibrate ar trebui să ținem cont și de reacția Ucrainei, care luptă cu Federația Rusă și plătește cu viața cetățenilor săi în Donbas, a precizat Oazu Nantoi.

Propunerea lui Oazu Nantoi a fost susținută de opoziție, dar și de o parte a deputaților Partidului Democrat. Șefii PSRM și PD au încercat să amâne audierea ministrului pentru o altă zi, dar majoritatea deputaților a insistat să fie organizată astăzi.

Amintim că un grup de 75 de militari moldoveni din Compania Gărzii de Onoare s-au deplasat la Moscova duminică pentru a începe antrenamentele necesare pentru participarea la parada militară. Aceștia au plecat la solicitarea  lui Igor Dodon, care a anunțat că va participa la evenimentul respectiv.

Ministerul Apărării nu a difuzat nicio informație despre detașarea militarilor moldoveni la Moscova, publicând doar, pe pagina sa de Facebook,  o dezmințire a faptului că mai mulți militari s-ar fi infectat cu COVID-19. Instituția precizează că toți militarii sunt sănătoși și au început de ieri antrenamentele.

Amintim că ultima dată militarii moldoveni au participat la o paradă militară la Moscova în anul 2010.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău