Oazu Nantoi: ”Vorbăraia Guvernului Gaburici, o demagogie”
-
19 Februarie 2015 14:59
Noul cabinet de miniștri va trebui să facă față unui întreg șir de provocări majore și unei situații de criză profundă în care s-a pomenit Republica Moldova.
Printre urgențele Guvernului Gaburici experții numesc, depășirea crizei financiar-bancare, continuarea reformelor în justiție și educație și corectarea unor greșeli mai vechi.
Experții fac prognoze pesimiste în ceea ce privește noul cabinet de miniștri. Potrivit analistului politic, Oazu Nantoi, în condițiile în care Republica Moldova este zguduită de o criza financiară de proporții, iar reformele în cele mai importante domenii cum ar fi justiția, combaterea corupției, educația sau reforma teritorial-administrativă trenează, guvernul condus de noul premier Chiril Gaburici va trebui să întreprindă măsuri nepopulare, radicale chiar, pentru a evita intrarea în recesiune. Iar în cazul în care noul Cabinet de miniștri nu va da dovadă de voință politică și nu se va detașa de clanurile oligarhice care l-au investit, parcursul european ar putea fi compromis, a mai spus Oazu Nantoi.
”Este un nonsens să vorbești despre integrare europeană într-o țară zguduită de mai mulți ani de scandaluri, cu atacuri raider, cu privatizări netransparente fără să fie adusă la normalitate statul de drept. Toată vorbăraia Guvernului Gaburici despre perspectiva europeană este o demagogie sterilă. Noi vom degrada și vom ajunge la nivelul unor țări ca Turkmenistanul”, a declarat Oazu Nantoi.
Și expertul economic, Gheorghe Costandachi, crede că prioritatea numărul unu a noului cabinet de miniștri ar trebui să fie stabilizarea pieții valutare. În opinia sa, noul Guvern va avea de înfruntat timpuri grele, o redresare a situației nefiind posibilă fără implicarea organismelor financiare internaționale. Gheorghe Costandachi.
”Este necesară elaborarea unor măsuri pentru eliminarea evenimentelor car au dus la un dezastru economic, financiar, valutar dar și social. Nu sunt deloc sigur că guvernul instalat va fi în stare să facă față situației fără un suport masiv din partea instituțiilor financiare internaționale”, a declarat Gheorghe Costandachi.
Analiștii mai spun că, în condițiile unui Guvern minoritar, necunoscuta principală constă în modul în care cele două partide constituante ale Alianței pentru o Moldovă Europeană, PD și PLDM, vor reuși să găsească limbă comună cu Partidul Comuniștilor, situație care poate fi mai periculoasă pentru Republica Moldova chiar decât scindarea societății.