Oamenii de știință, surprinși de noile descoperiri despre misteriasa materie întunecată din univers
-
12 Septembrie 2020 13:46
Materia întunecată, prezența misterioasă și invizibilă care constituie mare parte din masa galaxiilor, inclusiv Calea Lactee, îi surprinde din nou pe oamenii de știință, noi observații ale galaxiilor îndepărtate venind în contradicție cu informațiile existente asupra naturii sale, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Un studiu publicat săptămâna aceasta a dezvăluit o discrepanță neașteptată între observațiile asupra concentrației materiei întunecate în trei grupuri masive de galaxii, cuprinzând miliarde de stele, și simulări teoretice computerizate cu privire la modul în care materia întunecată ar trebui să fie distribuită.
''Fie lipsește un ingredient în simulări, fie am făcut o presupunere incorectă fundamentală despre natura materiei întunecate'', a declarat vineri specialista în astrofizică Priyamvada Natarajan, de la Universitatea Yale, coautoare a studiului publicat în jurnalul Science.
Materia întunecată este ''lipiciul'' invizibil care ține stelele laolaltă în interiorul unei galaxii. De asemenea, ea creează o schelă invizibilă, ce permite galaxiilor să formeze grupuri.
Însă, materia întunecată are proprietăți foarte neobișnuite. Nu emite, nu absoarbe și nu reflectă lumina și nu interacționează cu particule cunoscute.
Cea mai mare parte a materiei din univers, aproximativ 96%, se consideră că este materie întunecată, în timp ce materia obișnuită, vizibilă, care alcătuiește stele, planete și oameni, este prezentă în proporție de doar 4%.
Prezența materiei întunecate este cunoscută doar prin intermediul atracției gravitaționale exercitată asupra materiei vizibile din spațiu.
Ea diferă de energia întunecată la fel de enigmatică și de nevăzută, considerată o proprietate a spațiului, ce determină expansiunea accelerată a universului. Energia întunecată are efect de respingere. Materia întunecată atrage, prin gravitație.
Noul studiu a implicat observații efectuate cu ajutorul Telescopului Spațial Hubble și a Telescopului Foarte Mare (Very Large Telescope - VLT) din Chile.
Când lumina din surse aflate la distanțe foarte mari, precum galaxiile îndepărtate, călătorește prin materie, cum ar fi o altă galaxie sau un grup de galaxii, lumina este deviată și se îndoaie - fenomen cunoscut sub numele de ''lentilă gravitațională'', după cum a explicat astrofizicianul și autorul principal al studiului Massimo Meneghetti, de la Observatorul de Astrofizică și Știința Spațiului din Bologna și de la Institutul Național de Astrofizică din Italia.
Noile observații au demonstrat că efectele de lentilă gravitațională produse de galaxiile aflate în interiorul uriașelor grupuri de galaxii erau mult mai puternice decât prevedea actuala teorie asupra materiei întunecate, sugerând o concentrare neașteptat de mare de materie întunecată în aceste galaxii.
"Este destul de surprinzător", a admis Meneghetti.