Oamenii de știință se tem că o pandemie de gripă aviară s-ar putea instala pe nesimțite
-
03 Iulie 20:39
Oamenii de știință care urmăresc răspândirea gripei aviare sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că lacunele în monitorizare îi pot ține cu câțiva pași în urma momentului izbucnirii unei noi pandemii, potrivit interviurilor Reuters cu mai mult de o duzină de experți importanți.
Mulți dintre aceștia monitorizează noul subtip de gripă aviară H5N1 la păsările migratoare din 2020. Dar răspândirea virusului la 129 de turme de vaci de lapte din 12 state americane semnalează o schimbare care ar putea face aduce virusul mai aproape de a deveni transmisibil între oameni. Infecții au fost depistate și la alte mamifere, de la alpaca la pisici de casă, transmite news.ro.
"Pare aproape ca o pandemie care se desfășoară cu încetinitorul", a declarat Scott Hensley, profesor de microbiologie la Universitatea din Pennsylvania. "În acest moment, amenințarea este destul de scăzută. dar asta s-ar putea schimba într-o clipă", avertizează el.
Cu cât avertizarea cu privire la un salt la om este mai timpurie, cu atât mai repede oficialii din domeniul sănătății mondiale pot lua măsuri pentru a proteja oamenii prin lansarea dezvoltării de vaccinuri, teste pe scară largă și măsuri de izolare.
Monitorizarea federală a vacilor de lapte din SUA se limitează în prezent la testarea turmelor înainte ca acestea să fie transportate dintr-un stat în altul. Eforturile de testare ale statelor sunt inconsecvente, în timp ce testarea persoanelor expuse la bovinele bolnave este insuficientă, au declarat pentru Reuters oficiali guvernamentali din domeniul sănătății și experți în gripă pandemică.
"Trebuie să știm care sunt fermele pozitive, câte dintre vaci sunt pozitive, cât de bine se răspândește virusul, cât timp rămân infectate aceste vaci, calea exactă de transmitere", subliniază virusologul olandez Ron Fouchier de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam.
Dr. Jeanne Marrazzo, director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, a declarat că monitorizarea în cazul oamenilor este "foarte, foarte limitată". Marrazzo a descris rețeaua de monitorizare a gripei umane pe care o are Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA drept "un mecanism pasiv de raportare și prezentare". Departamentul american al Agriculturii este mai proactiv în testarea vacilor, dar nu face publice fermele afectate, a arătat ea.
Mai mulți experți au atras atenția că abordările diferite ale agențiilor de sănătate animală și umană ar putea împiedica un răspuns mai rapid. "Dacă aș proiecta sistemul de la zero, aș avea o singură agenție", a declarat Gigi Gronvall, expert în biosecuritate la Centrul Johns Hopkins pentru securitatea sănătății. "Acesta nu este singurul exemplu în care avem probleme de mediu sau din domeniul animaelor care cauzează probleme umane", menționează expertul.
Un purtător de cuvânt al USDA a declarat că agenția lucrează "non-stop" cu CDC și alți parteneri în cadrul unui "răspuns la nivelul întregului guvern", adăugând că cercetările în curs arată că "aprovizionarea cu alimente a Americii rămâne sigură, vacile bolnave se recuperează în general după câteva săptămâni, iar riscul pentru sănătatea umană rămâne scăzut".
APARIȚIA UNUI NOU VIRUS GRIPAL, PREVĂZUTĂ DE DOUĂ DECENII
Într-o declarație, CDC afirmă că "USDA și departamentele de sănătate locale și de stat din întreaga țară se pregătesc de aproape două decenii pentru apariția unui nou virus gripal și monitorizează în permanență chiar și cele mai mici modificări ale virusului".
Unele pandemii, inclusiv de COVID-19, apar cu puține semne prealabile. În ultima pandemie de gripă, cauzată de H1N1 în 2009, virusul și predecesorii săi s-au răspândit mai întâi printre animale timp de mai mulți ani, arată Hensley, dar o mai mare monitorizare ar fi ajutat autoritățile sanitare să se pregătească.
Trei persoane din Statele Unite au fost testate pozitiv pentru gripa aviară H5N1 de la sfârșitul lunii martie, după ce au intrat în contact cu vacile, prezentând simptome ușoare. O persoană din Mexic a fost infectată cu o tulpină H5 separată, care nu a mai fost întâlnită anterior la om și fără nicio expunere cunoscută la animale. Alte cazuri au fost raportate în India, China și Australia, cauzate de tulpini diferite.
Organizația Mondială a Sănătății afirmă că riscul infectării cu H5N1 pentru oameni este scăzut, deoarece nu există dovezi de transmitere la om. Unele instrumente sunt disponibile în cazul în care acest lucru se schimbă, inclusiv cantități limitate de vaccin H5N1 existent și medicamente antivirale precum Tamiflu. Există mecanisme de lansare a producției pe scară largă de teste, tratamente și vaccinuri, dacă este necesar, a declarat Wenqing Zhang, șeful agenției ONU pentru gripă.
BIBLIOTECĂ DE PROTOTIPURI DE VACCINURI
Alți experți au declarat că există suficiente motive de îngrijorare pentru a începe să se pregătească pentru o potențială răspândire la om, deși factorii declanșatori - ca să fie nevoie de luarea de măsuri - diferă în funcție de rolul jucat în răspuns, a declarat Richard Hatchett, director executiv al Coaliției pentru Inovații în Pregătirea Epidemică (CEPI). Organizația sa a acționat din timp pentru finanțarea dezvoltării vaccinului COVID, iar în prezent poartă discuții cu parteneri de cercetare în legătură cu H5N1.
CEPI își propune să creeze o bibliotecă de prototipuri de vaccinuri pentru agenții patogeni cu potențial pandemic. Acest lucru ar ajuta producătorii de medicamente să inițieze producția pe scară largă și să distribuie vaccinuri acolo unde este necesar, în termen de 100 de zile de la apariția unui focar.
Unele țări iau măsuri pentru a proteja populația împotriva H5N1. Statele Unite și Europa asigură doze de vaccin antigripal "pre-pandemic" care ar putea fi utilizate pentru grupurile cu risc ridicat, inclusiv lucrătorii agricoli sau de laborator. Se așteaptă ca Finlanda să devină prima țară care să vaccineze lucrătorii din fermele de animale cu blană și de păsări, precum și lucrătorii din domeniul sănătății animalelor.
Extinderea accesului la vaccinuri este, de asemenea, complexă, a declarat Zhang de la OMS. Producătorii de vaccinuri împotriva gripei potențial pandemice fac vaccinuri împotriva gripei sezoniere și nu le pot produce pe amândouă în același timp, a spus ea.
Având în vedere că majoritatea vaccinurilor antigripale sunt fabricate folosind virusuri cultivate în ouă, ar putea dura până la șase luni pentru a produce vaccinuri pandemice. Statele Unite sunt în discuții cu Moderna pentru a utiliza tehnologia lor mai rapidă de ARNm pentru vaccinurile împotriva gripei pandemice.
Toți experții au recunoscut necesitatea de a găsi un echilibru între a acționa rapid pentru a evita o amenințare și a reacționa excesiv. "Dorim să emitem o notă de precauție fără a spune că lumea este pe cale să se sfârșească", a declarat Wendy Barclay, un virusolog de la University College din Londra care cercetează gripa aviară pentru Agenția de Securitate Sanitară din Regatul Unit.