Oamenii de știință au identificat o nouă specie de crocodil

  • 25 Septembrie 2019 10:37
Oamenii de știință au identificat o nouă specie de crocodil

O nouă specie de crocodil a fost identificată prin analizarea craniilor incluse în colecțiile unor muzee din Statele Unite și Australia, relatează miercuri Press Association, citat de agerpres.

Noua specie de crocodil, descrisă în jurnalul Copeja, a fost identificată după ce fosilele din muzee au fost comparate cu specimene vii de la un parc zoologic din Florida.

Denumită Crocodylus halli în onoarea lui Philip Hall, regretat om de știință care a inițiat cercetarea trecutului genetic al crocodilului, specia provine din Papua Noua Guinee, situată la nord de Australia.

Cercetătorii care au realizat descoperirea au afirmat că în urma identificării noii specii se impune reevaluarea măsurilor de conservare a crocodililor de Noua Guinee.

Până acum se credea că Papua Noua Guinee adăpostește o specie unică de crocodil, Crocodylus novaeguineae, care a fost identificată în 1928. Exemplarele trăiesc în cadrul a două populații izolate, separate de o regiune montană întinsă. Zoologii și-au pus problema dacă nu cumva este vorba de fapt de două specii distincte, iar Hall, la acea vreme cercetător la Universitatea din Florida, a aprofundat studiul și a observat diferențe importante între ele. Însă, el a decedat înainte de a încheia cercetarea.

''Există specii noi, însă multe dintre acestea 'stau' în sertare și dulapuri din muzee și e nevoie de timp pentru a le analiza și a ne da seama de acest lucru'', a afirmat Caleb McMahan de la Field Museum din Statele Unite care, alături de Chris Murray de la Southeastern Louisiana University, a decis să continue studiul lui Hall.

Cei doi au analizat 51 de cranii de crocodil de Noua Guinee din diverse muzee din Statele Unite și Australia, care au fost apoi comparate cu exemplare vii.

Crocodilul de Noua Guinee a fost vânat intensiv pentru pielea sa la jumătatea secolului al XX-lea, însă, după implementarea măsurilor de conservare, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) l-a inclus pe lista viețuitoarelor care nu mai sunt amenințate cu dispariția.

''Clasificarea IUCN ar trebui în mod clar reexaminată în contextul noilor dovezi'', a subliniat Mr McMahan pentru Press Association.

În prezent, pe insulă trăiesc circa 100.000 de exemplare de crocodil. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
18
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
9
Wed
13
Thu
15

Curs oficial BNM 31 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău