Oamenii de știință au identificat noi poluanți care declanșează astmul la copii (studiu)

  • 20 Octombrie 2021 19:43
Oamenii de știință au identificat noi poluanți care declanșează astmul la copii (studiu)

Acarienii și fumul sunt factori declanșatori cunoscuți ai astmului la copii, însă oamenii de știință au identificat recent anumite combinații de poluanți atmosferici necunoscuți anterior, asociate cu această tulburare respiratorie, relatează UPI miercuri, potrivit Agerpres.

"Astmul reprezintă una dintre cele mai răspândite boli ce afectează copiii din Statele Unite. În acest studiu, am elaborat o listă cu poluanți atmosferici la care un copil mic ar putea fi expus și care pot declanșa probleme pe termen mai lung asociate astmului bronșic", a declarat doctor Supinda Bunyavanich, coautoare a studiului și profesoară de pediatrie, genetică și genomică la Facultatea de Medicină Icahn de la Mount Sinai Hospital din New York.

"Rezultatele noastre prezintă modul în care poluanți individuali și în combinații pot conduce la probleme asociate astmului. Sperăm că o viziune mai cuprinzătoare și holistică asupra poluării atmosferice va putea reduce într-o zi povara astmului la copii", a declarat Bunyavanich, citată într-un comunicat emis de spital.

Echipa sa a utilizat un algoritm de învățare automată pentru a evalua potențiala expunere timpurie la zeci de poluanți în rândul a 151 de copii cu astm ușor până la sever.

În timp ce unele dintre aceste cazuri de astm au fost asociate cu un singur poluant atmosferic, care era cunoscut, altele păreau să aibă legătură cu diverse combinații de poluanți, care nu fuseseră niciodată asociați cu astmul.

Cercetătorii au identificat 18 substanțe chimice individuale care pot avea legătură cu astmul în rândul copiilor. Acestea au fost definite drept simptome care necesitau medicație zilnică pentru controlul astmului sau prezentarea la o cameră de gardă, ori spitalizarea din cauza acestei probleme de sănătate.

Echipa de oameni de știință a descoperit, de asemenea, noi asocieri între efectele astmului asupra copiilor și 20 de combinații de poluanți. Mai mulți poluanți din aceste combinații nu fuseseră niciodată asociați cu riscul de astm pe termen lung.

Constatările au fost publicate recent în Journal of Clinical Investigation.

Astmul afectează aproximativ 7% dintre copiii din Statele Unite, provocând respirație șuierătoare și tuse.

Cercetările anterioare au constatat că expunerea la anumite tipuri specifice de poluare atmosferică amplifică riscul de astm în cazul copiilor, însă efectele unei combinații de poluanți au rămas neclare.

''Ca mulți oameni de știință, am vrut să oferim o imagine mai cuprinzătoare asupra modului în care toxinele din atmosferă contribuie la astm în copilărie'', a declarat Gaurav Pandey, coautor al studiului și profesor asistent de genetică și genomică la același spital.

"Din motive tehnice, a fost dificil să se studieze efectele asupra sănătății a mai mult de o toxină în același timp. Am trecut peste acest lucru utilizând puterea algoritmilor de învățare automată", a precizat Pandey, citat în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău