Oamenii de știință au făcut o descoperire ADN care ar putea contribui la găsirea unui tratament pentru cancerul pancreatic

  • 15 Iulie 20:39
Oamenii de știință au făcut o descoperire ADN care ar putea contribui la găsirea unui tratament pentru cancerul pancreatic

Oamenii de știință au făcut o descoperire ADN crucială care ar putea ajuta la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de cancer, scrie News.ro.

Cancerul pancreatic este capabil să oprească moleculele uneia dintre cele mai importante gene ale organismului, ajutând boala să crească și să se răspândească rapid, au descoperit cercetători din Marea Britanie și SUA, transmite sursa.

Cancerul pancreatic este al 12-lea cel mai frecvent cancer la nivel mondial, cu peste o jumătate de milion de persoane diagnosticate în fiecare an. Acesta are cea mai scăzută rată de supraviețuire dintre toate formele cele mai frecvente ale bolii.

Caracterul letal al cancerului pancreatic i-a nedumerit pe experți de mulți ani, dar descoperirea oferă speranță în căutarea unui tratament care ar putea eradica boala.

Dr. Maria Hatziapostolou, de la Centrul de Cercetare a Cancerului John van Geest al Universității Nottingham Trent, a declarat: "Această lucrare, care a oferit o nouă înțelegere și cunoaștere a modului în care se comportă cancerul, va contribui, sperăm, la deschiderea drumului pentru tratamente potențiale în viitor". 

Ea a adăugat: "Cancerul pancreatic are cel mai scăzut nivel de supraviețuire dintre toate cele 20 de cancere comune. Supraviețuirea pacienților peste cinci ani s-a îmbunătățit foarte puțin de ceva timp și, prin urmare, este extrem de important să găsim noi modalități de a înțelege mai bine această boală, cum se răspândește și de ce este atât de agresivă". 

Cancerul pancreatic este adesea diagnosticat într-un stadiu avansat, când opțiunile de tratament devin limitate, mai mult de jumătate dintre pacienți murind în trei luni de la diagnosticare. Printre personalitățile marcante care au murit de această boală se numără Alan Rickman, John Hurt, Steve Jobs și Patrick Swayze.

Pentru studiu, publicat în revista Gastro Hep Advances, cercetătorii au analizat atât mostre de țesut sănătos, cât și mostre de țesut de cancer pancreatic. Aceștia au descoperit că aceste cancere pancreatice au declanșat un proces cunoscut sub numele de metilarea ADN-ului, determinând deconectarea moleculelor din gena HNF4A, în mod normal benefică, permițând tumorilor să crească extrem de rapid.

Gena HNF4A este esențială pentru sănătatea umană, deoarece ajută multe dintre organele corpului să funcționeze corect. Însă cercetătorii au descoperit că beneficiile genei pot fi dezactivate de cancerul pancreatic. 

Hatziapostolou a spus: "Pierderea HNF4A determină dezvoltarea și agresivitatea cancerului pancreatic și știm acum că se corelează cu supraviețuirea redusă a pacienților".

În proiect au fost implicați și oameni de știință de la Universitatea din Nottingham, Universitatea Stanford și Universitatea din California și Centrul medical Cedars-Sinai, Los Angeles.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău