Oamenii de lângă Nagorno-Karabakh își ard casele înainte de a părăsi regiunea: "Am mutat și mormântul părinților"

  • 14 Noiembrie 2020 13:50
Oamenii de lângă Nagorno-Karabakh își ard casele înainte de a părăsi regiunea:

Oamenii din regiunile aflate în apropierea Nagorno-Karabah, asupra cărora Azerbaidjanul urmează să recâștige controlul duminică, 15 noiembrie, și-au incendiat locuințele înainte de plecarea spre Armenia. Zeci de case au fost arse de flăcari în împrejurimi.

"Aceasta este ultima zi, mâine soldații azeri vor fi acolo," a spus un soldat din satul Charektar, din regiunea Kalbajar, care urmează să fie predată Azerbaidjanului.

Numai în acest sat, marcând limita cu districtul vecin Martakert, care trebuie să rămână sub control armean, cel puțin șase case au fost incendiate sâmbătă dimineață, notează Mediafax

Într-un material video publicat de BBC, oamenii spun că nu-și vor lăsa casele pe mâinile străinilor și că știe deja că toți cei din regiune își vor arde locuințele înainte să plece. 

”Aceasta este casa mea, nu o pot lăsa pe mâna turcilor,” a spus proprietarul uneia dintre casele incendiate. ”Toată lumea își va arde casa astăzi (...) Ni s-a dat termen până la miezul nopții să plecăm. Am mutat și mormântul părinților, azerbaidjanii vor avea o plăcere să profaneze mormintele noastre, este insuportabil,” a adăugat el.

Un acord de pace semnat între Erevan și Baku sub egida Moscovei a încheiat aproape șapte săptămâni de lupte intense în Nagorno Karabakh, o enclavă muntoasă disputată de zeci de ani între aceste două țări caucaziene. Azerbaidjanul a recucerit mari teritorii care se aflau sub control armean de la începutul anilor 1990. Aproape 2.000 de soldați ruși vor fi acum dislocați acolo, pentru menținerea păcii.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău