Oamenii de afaceri vor putea afla mai multe despre cerințele de acces pe piața europeană
-
01 Iulie 2014 14:36
Agenții economici din Republica Moldova vor fi instruiți referitor la prevederile Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, în cadrul unui proiect lansat astăzi de Camera de Comerț și Industrie.
Programul va include seminare și consultanță privind aspectele practice ale exportului în Uniunea Europeană, odată cu aderarea la Zona de liber Schimb. Programul se va încheia în decembrie și este finanțat de Guvernul Suediei. Relatează Natalia Zaharescu.
Oamenii de afaceri vor putea afla mai multe, de la experți europeni, despre cerințele de acces pe piața Uniunii Europene, administrarea vamală, promovarea mărfurilor, barierele tarifare și netarifare, precum și despre instrumentele de finanțare a exportatorilor, a subliniat președintele Camerei de Comerț și Industrie, Gheorghe Cucu.
Proiectul are scopul de a le arăta agenților economici din Republica Moldova oportunitățile de export pe piața europeană, dar și de a dezavua unele mituri și păreri greșite despre zona de liber schimb, a remarcat ambasadoarea Regatului Suediei la Chișinău, Ingrid Tessman.
Există încă unele concepții greșite și multă dezinformare în ceea ce privește Acordul de liber schimb. În cadrul acestui proiect vom lucra îndeaproape cu întreprinderile din diverse sectoare, ca să le arătăm oportunitățile pe care le oferă Acordul cetățenilor Moldovei.
Programul va fi implementat cu sprijinul Asociației Businessului European, organizație care promovează îmbunătățirea mediului de afaceri în Republica Moldova și atragerea investițiilor. Președinta Asociației, Silvia Radu, a menționat că agenții economici moldoveni sunt îngrijorați că nu se vor putea promova pe piața europeană și au nevoie de mai multă informare.
Bugetul proiectului se ridică la 240 de mii de dolari și va include seminare cu aproximativ 500 de agenți economici, doritori să afle mai multe despre condițiile de export în Uniunea Europeană. De asemenea, va fi lansată o linie fierbinte și vor fi organizate două vizite de studiu în Belgia și România.