OAMENII CETĂȚII | Silvia Zagoreanu: În funcție de gazdele la care mergeau, colindătorii improvizau și textele (Audio)

  • 06 Ianuarie 11:15
0%
00:00:00
00:00:00

În acest weekend, creștinii ortodocși vor sărbători Crăciunul pe stil vechi. În noaptea dinspre 6 spre 7 ianuarie, oamenii vor merge să vestească Nașterea Domnului, colindând din casă în casă. Colindul poate fi de mai multe tipuri, iar versurile pe care le conține diferă în funcție de gazdele la care merg colindătorii, a spus directoarea Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Silvia Zagoreanu, în cadrul emisiunii „Oamenii Cetății” de la Radio Chișinău.

„De exemplu, se duceau la o casă cu fată mare, textul conținea versuri anume pentru a colinda fata mare sau la casa unde era flăcău, sau colindul gospodarilor, putea fi găsit colind adresat unui vânător sau oricare altă profesie. Facem o diferență între aceste colinde și ne dăm bine seama care erau ocupațiile sau ce se regăsea în satul respectiv”, a spus Silvia Zagoreanu.

OAMENII CETĂȚII | Silvia Zagoreanu: În funcție de gazdele la care mergeau, colindătorii improvizau și textele (Audio)

Silvia Zagoreanu mai precizează că în ziua de Crăciun nu se umblă cu Capra sau Ursul, acestea fiind tradiții specifice pentru Anul Nou.

Colindatul este deschis de la Crăciun până la Bobotează.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău