OAMENII CETĂȚII | Profesorul universitar Constantin Șchiopu: La Radio România am luat contact cu marea poezie românească (AUDIO)

  • 01 Noiembrie 2022 17:30
0%
00:00:00
00:00:00

La 1 Noiembrie este marcată Ziua Radio România. Societatea de radiodifuziune românească, din care face parte și postul Radio Chișinău, a fost fondată în 1928.

În cele peste noua decenii de existență neîntreruptă, radioul public a transmis toate evenimentele semnificative din istoria României. Vocile revoluției anticomuniste din decembrie 1989 au fost auzite în toată țara și grație Radioului public care de-a lungul timpului a rămas un reper de credibilitate. Programele românești, emisiunile, muzica românească și artiștii care se auzeau la radio au proiectat și asupra populației din RSSM influențe românești importante.

Petru românii basarabeni, mai ales cei din localitățile de pe malul Prutului, Televiziunea Română, Radio România cu vorba românească și cântecul popular au contribuit în mare măsură la păstrarea și îmbogățirea limbii române

Profesorul universitar, Constantin Schiopu, originar din localitatea de frontieră Câșlița-Prut, sudul Rep. Moldova, povestește cum se asculta Radio România în stânga Prutului în perioada sovietică, când sârma ghimpată despărțea românii de pe cele două maluri ale râului.  

„Radio România a contribuit la formarea mea și intelectuală dar și în calitate de consumator de artă, de cântece populare, de cântece de estradă și de poezie foarte bună. În cadrul unor emisiuni de la Radio România erau și momente poetice. Se citea multă poezie. Erau și poezii patriotice- despre popor, despre Ceaușescu, fac abstracție de acest lucru, dar se citea și poezie foarte bună. Țin minte rubrica ”Eminesciana”. Acolo am intrat în contact cu marea poezie românească. La noi în perioada sovietică se promova poezia pășunistă, poezia realist-socialistă, despre cincinale, despre colhozuri. Eram barați să îl cunoaștem pe Eminescu iar Radio România mi-a oferit această șansă.

Ceva mai târziu, când eram deja student, aveam un aparat de radio portabil, ședeam împreună cu colegii și ascultam cenaclul „Flacăra”, a lui Adrian Păunescu. În cadrul Cenaclului se cânta foarte multă poezie valoroasă din autori precum George Coșbuc, Octavian Goga, George Bacovia, Ion Minulescu, Ștefan Augustin Doinaș. Până și acum țin minte ”Mistrețul cu colți de argint” de Ștefan Augustin Doinaș, pe care îl recita în cadrul cenaclului, Adrian Păunescu. Era o posibilitate de a avea acces la poezia românească de valoare. Noi nu aveam acces la cărți de poezie românească”, a declarat Constantin Schiopu.

Constantin Schiopu este doctor habilitat în pedagogie,  critic și istoric literar, autor de manuale de Limba și Literatura Română, coregraful și conducătorul ansamblului de dansuri populare Hora Horița.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie moderată
Umiditate:85 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău