OAMENII CETĂȚII | Omorâți prin înfometare - Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu

  • 02 Octombrie 2019 16:25
0%
00:00:00
00:00:00

Filmul documentar „Omorâți prin înfometare”, realizat de Mariana Țăranu, doctor în istorie, conferențiar universitar și jurnalistul Vitalie Guțu va fi prezentat joi, 3 octombrie 2019, la Biblioteca Națională, în cadrul unui eveniment de rememorare a foametei organizate în anii 1946-47 în RSSM. Protagoniștii filmului sunt supraviețuitorii și rudele celor care au suferit de foamete, din toate zonele R. Moldova, reprezentanți ai diferitelor etnii și categorii sociale, istorici și specialiști.

Mariana Țăranu: „Și Holodomorul și Holocaustul au fost crime împotriva umanității. Foametea din Basarabia a fost la fel de cruntă, la fel de mult a dezumanizat populația. Câți oameni au curajul să spună că au curajul să spună că în perioada foametei au mâncat frunze, troscot de pe marginea drumului?  Câți oameni au curajul să spună că au tăiat câinele și l-au mâncat? Câți oameni au curajul să spună acest lucru? Este o umilință, pentru că regimul i-a dezumanizat pe oameni”.   

De asemenea, va fi vernisată și o expoziție de fotografii inedite și documente „Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu”, care reflectă politica de înfometare a populației promovată de autoritățile sovietice în primii ani de ocupație.

Organizatorii evenimentului vor prezenta, prin intermediul mărturiilor celor care au supraviețuit, a imaginilor și documentelor de arhivă, teroarea aplicată de regimul sovietic în RSS Moldovenească care a culminat cu sute de mii de victime.

Evenimentul are scopul de a sensibiliza societatea privind ororile prin care au trecut înaintașii noștri pentru a conștientiza și păstra memoria istorică. Organizatorii vor da citire unui apel adresat conducerii R. Moldova prin care vor cere să recunoască și să condamne la nivel oficial a foametei organizate din 1946-47 și să stabilească o zi de comemorare a victimelor foametei.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău