OAMENII CETĂȚII | Nicolae Bulat: Cetatea Soroca este viața mea (AUDIO)

  • 10 Martie 2019 14:56
0%
00:00:00
00:00:00

Un om al cetății, la propriu, este directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca și ghidul cetății de pe malul Nistrului, Nicolae Bulat. Unul dintre cei mai înverșunați promotori ai istoriei noastre, adevărate, și unul dintre cei mai buni cunoscători ai istoriei regiunii Soroca și personalităților de acolo.

De aproape 40 de decenii, Nicolae Bulat este ghidul fortăreței de la Soroca, sau chiar se poate spune - sufletul cetății, prin felul în care animă excursiile și captivează vizitatorii.

„Din 1980 până în ziua de astăzi eu am tot vorbit despre Cetatea Soroca. Ca atare, asta e viața mea, că am 66 de ani, viața mea este Cetatea… E o cetatea extraordinară, îmi pare că este unica în spațiul românesc și în această parte de Europa, cu astfel de arhitectură. A fost atestată la 1949, dar cetatea e cu mult mai veche, e posibil, chiar de la începutul domniei lui Alexandru cel Bun. A fost construită pe pază la frontieră”.

Nicolae Bulat s-a născut în satul Cureșnița din Raionul Soroca, sat ce a purtat și numele generalului Stan Poetaș, care a luptat în tranșeele de la Mărășești, în Primul Război Mondial. Generalul Poetaș, căruia ostașii îi spuneau „taica Stan”, a fost înmormântat la Soroca.

OAMENII CETĂȚII | Nicolae Bulat: Cetatea Soroca este viața mea (AUDIO)

Nicolae Bulat a păstrat pecetea comunei „Stan Poetaș”, pe care a găsit-o în copilărie, în râul Nistru: 

”Mă aplec, nu era tare adânc, și când scot – un sigiliu de bronz. După scăldat m-am dus repede acasă, cu periuța l-am curățat, am dat cu cerneală să văd ce-i – Oficiul poștal, Comuna Stan Poetaș. Asta e satul meu Cureșnița, care în perioada interbelică a purtat numele unui mare erou al neamului românesc, general de brigadă Stan Poetaș, care a luptat în tranșee la Mărășești. A fost un general care nu a stat în spatele soldatului , ci a stat în tranșee, a mers de-a valma la atac, de aceea toți îi spuneau „taica Stan”, nu „domn general”, așa grijă avea el de ostașii lui. Era fecior de țăran, de copil care a mers la trupă și care a ajuns, cu școală militară excelent terminată, unul din marii comandanți de armată din epoca Primului Război Mondial. Soarta l-a trimis în Basarabia, să pună frontiera pe Nistru, când Imperiul Rus se  ducea pe apa sâmbetei. Sovieticii încercau să exporte revoluția bolșevică la noi, noi deja votaserăm Unirea. A căzut pe câmpul de luptă, a fost împușcat în 1919. A fost înmormântat la Soroca”.

Unirea este vitală pentru securitatea noastră, consideră Nicolae Bulat: 

„Pentru mine Unirea înseamnă a te apropia de valorile românești, de rude, în primul rând, că am neamuri acolo. Unirea însemnă și siguranță și securitate, pentru că te reprezintă o țară importantă, care are glas astăzi în Uniunea Europeană”.

OAMENII CETĂȚII | Nicolae Bulat: Cetatea Soroca este viața mea (AUDIO)

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău