OAMENII CETĂȚII | Magda Duțu și Ion-Costin Manoliu, de la Teatrul Național Radiofonic- Radio România, prieteni ai Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău (AUDIO)

  • 28 Septembrie 2022 16:42
0%
00:00:00
00:00:00

Teatrul Național Radiofonic București a fost prezent și în cadrul ediției de anul acesta a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești cu mai multe spectacole realizate în colaborare cu actori de pe ambele maluri ale Prutului. În fiecare an, Teatrul Național Radiofonic București prezintă și câte un spectacol dedicat personalităților din Basarabia. Spectacolul de anul acesta, prezentat în premieră absolută, a fost închinat Mariei Cebotari, una dintre cele mai remarcabile soprane ale secolului XX, un destin artistic românesc, îngropat sub tăcere până în anul 1989.

Piesa a fost scrisă în baza unei carți-album semnată de criticul de artă și diplomatul basarabean Aurelian Dănilă și a reunit  în distribuție actori de la Chișinău și București.

Producătoarea și realizatoarea Magda Duțu, cea care a scris scenariul mai multor spectacole și a coordonat proiectele despre colaborarea cu naționalul de la Chișinău: „Noi colaborăm cu Petru Hadârcă din 2006, în special în cadrul spectacolelor legate de Basarabia, dar nu numai. Am participat în cadrul Reuniunii, de la prima ediție. Am cunoscut trupa Teatrului Național ”Mihai Eminescu” de care, practic, ne-am îndrăgostit. Nu pentru că nu am avea actori minunați la București. Totuși, ei au o particularitate, sunt ca o familie, se implică la modul foarte serios în lucru. I-am văzut cum trăiesc, cum joacă, depun toată energia.

În ianuarie 2019, când au venit în turneu la București, cu spectacolele lor, am făcut spectacolul radiofonic ”Stalin mi-a furat copilăria”,  după cartea lui Boris Vasiliev. Atunci au venit șapte sau opt actori de la Chișinău. Mai erau alți șapte, opt de la București. A fost extraordinar de la început. Așa o energie bună încât i-a molipsit și pe cei de la București iar de atunci am realizat multe spectacole împreună”

În Rep. Moldova a legat prietenii și se simte ca acasă, mărturisește Magda Duțu.  Ea spune că atât oamenii de cultură cât și spectatorii din stânga Prutului tratează cu profunzime subiectele.

În contextul agresiunii Federației Ruse în Ucraina, genericul ediției de anul acesta a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești a fost ”Artiștii pentru pace, libertate, speranță”. În astfel de vremuri, de restriște,  este nevoie de oameni curajoși, susține realizatoarea Magda Duțu.

”Am toată admirația pentru Petru Hadârcă că a organizat anul acesta Reuniunea. În condițiile acestea, alții poate că s-ar fi speriat. Viața trebuie să meargă înainte și tocmai asta să demonstreze, că lucrurile frumoase teatrul, cultura bate orice armă, orice război. Nu trebuie să te sperii, să bați în retragere și să-i lași pe cei care vor să facă asemenea orori, să câștige. Avem nevoie de oameni curajoși în această zonă”, spune Magda Duțu.

Printre spectacolele radiofonice audiate în cadrul Reuniunii a fost și ”Chipul lui Dumnezeu”, de Ion-Costin Manoliu -  un spectacol dedicat victimelor regimului politic totalitar care au suferit în lagărele și închisorile comuniste.

Chipul lui Dumnezeu este o piesă de teatru inspirată de lupta celor care s-au opus totalitarismului roșu,  care au suferit în închisori - considerând că tema libertății, a trădării și mai ales, tema întâlnirii cu Dumnezeu, ca taină personală, rămân mereu actuale, susține autorul Ion-Costin Manoliu.

”Piesa nu este un documentar, o reconstrucție istorică, ci mai degrabă un prilej de interogație privind libertatea întemeiată pe credința în Dumnezeu și iubirea de semeni”.

Alături de pasaje din Biblie, din Hamlet de Shakespeare, sau ”Trei surori” de Cehov, autorul a introdus în spectacol și un poem de Radu Gyr.

”Radu Gyr este cel mai mare poet al închisorilor, poeziile sale create chiar în închisoare, au ajuns să circule în tot universul concentraționar românesc. După 1990 a ajuns să fie publicat. Unele poezii au fost reconstituite din memorie de către cei care au fost deținuți politic în anii 50, 60. Cred foarte mult în valoare mesajului acestor poezii.”

Toate spectacolele radiofonice prezentate în cadrul ediției de anul acesta a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău, pot fi audiate pe pagina e teatru.

OAMENII CETĂȚII | Magda Duțu și Ion-Costin Manoliu, de la Teatrul Național Radiofonic- Radio România, prieteni ai Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău (AUDIO)

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău