OAMENII CETĂȚII | Ludmila Popovici, directoarea Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”: De la începutul războiului,  am ajutat peste 1.400 de persoane refugiate

  • 17 Mai 2022 15:21
0%
00:00:00
00:00:00

De 22 de ani conduce o organizație care oferă ajutor, informație și sprijin victimelor torturii, victimelor violenței în familie și violenței sexuale, precum și refugiaților și solicitanților de azil. Este vorba de Ludmila Popovici, directoarea Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, unicul centru care oferă asistență victimelor torturii.

”În acești 22 de ani am făcut o diferență în viața a mii de oameni, persoane care au trecut prin traumă extremă, fie victime ale represiunilor politice, sau persoane care au fost maltratate, torturate în diferite instituții de forță din Rep. Moldova, sau persoane din alte țări care au ajuns în Rep. Moldova, solicitând azil. De multe ori ele au plecat din țara lor de origine din cauza riscului de fi torturat, riscului de a fi omorât sau din cauza războaielor care erau în țările de origine. Așa cum se întâmplă acum cu războiul din Ucraina. Avem în Rep. Moldova zeci de mii de refugiați, dar au traversat țara noastră sute de mii de refugiați”.

Ca urmare a războiului din Ucraina, milioane de oameni și-au părăsit casele, zeci de mii dintre ei ajungând în Rep. Moldova. Centrul pe care îl conduce Ludmila Popovici a oferit asistență pentru sute de refugiați, iar personalul a fost nevoit să se adapteze rapid la noile realități: ”Până la ziua de astăzi am înregistrat și ajutat peste 1.400 de persoane. Asta înseamnă asistență medicală- consultații medicale, medicamente gratuite, asta înseamnă că noi am acoperit și investigații diagnostice și consultații ale altor specialiști. Avem un sistem de referință extern pe care noi îl achităm, pentru că nu au bani  refugiații pentru a merge să-și facă investigații, dar o mare parte dintre ei suferă de boli cronice, de cancer, inclusiv. Copiii mici, au venit într-o perioadă rece a anului, și erau practic toți cu viroze sau probleme de sănătate. Nimeni nu ne-am așteptat că va începe acest război și nimeni nu a fost pregătit de a ajuta un grup mare de oameni. Dar ne-am adaptat rapid. ”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău