OAMENII CETĂȚII | Igor Belei: Campaniile Misiunii Sociale „Diaconia” oferă un câștig și mai mare pentru cei care donează. Ei sunt adevărații câștigători (AUDIO)
-
14 Ianuarie 11:40
De 20 de ani, Igor Belei este în fruntea Misiunii Sociale „Diaconia”, o structură socială a Mitropoliei Basarabiei care activează pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Două dintre cele mai cunoscute campanii ale „Diaconiei” sunt campania de Crăciun „În brațele mamei”, care are drept scop susținerea cuplurilor mamă-copil în situații de criză și campania de Paști „Masa Bucuriei”, cel mai mare proiect național care vine în sprijinul oamenilor nevoiași.
Prin „Diaconia" oamenii pot transmite un mesaj de solidaritate, încurajând comunitățile să identifice situațiile de vulnerabilitate și să mobilizeze întreaga comunitate pentru a oferi ajutor. Acest concept subliniază că actele de binefacere nu sunt realizate individual, ci în numele tuturor celor care doresc să ofere ajutor: „Nu facem noi binele. Noi facem binele în numele celor care îl oferă. Campaniile de solidaritate socială au un câștig mai mare pentru cei care donează, pentru că ei sunt adevărații câștigători”, crede Igor Belei.
Student la medicină, Igor Belei a condus timp de patru ani Asociația studenților creștini-ortodocși români, din 1997. Preocuparea de atunci era să aducă în viața cotidiană a tinerilor biserica. Au început să facă icoane și să le pună în căminele studențești, iar alături de părintele Vlad Mihăilă să facă cateheză. „Eu am redescoperit biserica atunci când țineam ușile, când a fost preluată Biserica Sf. Ierarh Nicolae de la medicină, în 1997. Eram parte dintr-un crez al meu care venea de la bunicul”.
Proiectul „Diaconia” a pornit din entuziasmul unui grup de voluntari, tineri studenți, a povestit în cadrul interviului Igor Belei:
„Vorbeam despre cum să ne schimbăm din interior și atunci am înțeles că schimbarea nu poate avea loc dacă nu te dăruiești. La începutul anului 2001 a venit ideea să înființăm o structură, numită Asociația «Diaconia». Asociația a fost sub forma unui ONG, pentru că atunci Mitropolia Basarabiei încă nu era recunoscută de statul Rep. Moldova. Abia după câștigul de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în 2002 Mitropolia a ajuns să fie recunoscută. Iată în 2003 am decis să înființăm oficial structura Bisericii, care va fi răspunsul Bisericii, modelul cum poate vedea Biserica răspunsul la nevoia oamenilor în anumite situații de vulnerabilitate. Astfel, din 2003 funcționăm în cadrul acestei structuri juridice, numite Misiunea Socială «Diaconia» a Mitropoliei Basarabiei”.
La începutul acestui proiect, activitatea de binefacere era privită drept o formă de cerșetorie; totuși, pe parcursul anilor, în cultura oamenilor de a împărți și dărui, s-a dezvoltat o mai mare afinitate față de această inițiativă, observă directorul executiv al Misiunii „Diaconia”.
„Au crescut generații, s-au schimbat comportamente. Bucuria de a dărui este mai mare și de asta încercăm să oferim această bucurie nu doar prin darul pe care îl poți face cu tranzacția bancară, ci prin dăruirea propriu-zisă. Vedem inițiative nu doar de sărbători din partea grupurilor, companiilor. Sunt echipe care spun că vor să ajute, să se implice personal, semn că este o dorință de implicare, o încercare de a te dărui și ne bucurăm că aceasta este o formă prin care oamenii își doresc să se manifeste. Lucrurile au evoluat mult spre bine”, a spus Igor Belei.
Întreaga activitate a Misiunii Sociale poate fi urmărită pe rețelele sociale, inclusiv pe site-ul oficial https://diaconia.md/.