OAMENII CETĂȚII | Doina Cernavca: Serviciile pe care le oferim la centrul „Casa Valeriu” sunt cele de care a avut nevoie familia mea în lupta cu cancerul (VIDEO)

  • 21 Noiembrie 2023 11:02
OAMENII CETĂȚII | Doina Cernavca: Serviciile pe care le oferim la centrul „Casa Valeriu” sunt cele de care a avut nevoie familia mea în lupta cu cancerul (VIDEO)

Doina Cernavca este fondatoarea primului spațiu pentru bolnavii oncologici și familiile acestora. „E un proiect ambițios, unul test pentru Republica Moldova, e un spațiu care a trebuit să apară în țara noastră”, a povestit Doina, care a numit acest centru în memoria tatălui ei, Valeriu.

Centrul „Casa Valeriu” se află în Chișinău, pe strada Bulgară 25 și oferă servicii sociale. Acesta dispune de 4 dormitoare, 11 paturi, 2 băi, 3 balcoane, o cameră privată de consiliere, o bucătărie, zona de joacă pentru copii și un living luminos. Aici, bolnavii sunt implicați în activități zilnice precum ateliere de gătit, terapie prin artă, lectură și consiliere psihologică.

Orice boală poate fi tratată prin prevenire, inclusiv cancerul. Investigațiile la timp, fac diferența, o spune Doina Cernavca, din experiența familiei sale:

„Vreau ca oamenii să memorizeze un lucru foarte important, să mai lase din pseudo-griji și să aibă mai multă grijă de propria sănătate, dar și de sănătatea celor din jur. Vin cu un mesaj pentru toți copiii care își pot permite să le ofere părinților o vizită la medic, pentru că părinții noștri niciodată nu au timp, părinții noștri niciodată nu au bani, dar atunci când copiii își pun problema că trebuie și îi roagă frumos să meargă la medic pentru ei, pentru nepoți, atunci părinții își găsesc timp. Nu e nevoie de mulți bani ca să dai analizele, ca să faci o ecografie, ca să te convingi că ești bine”.

Povestea din spatele centrului se ascunde în trăirile personale ale Doinei. Mama sa a reușit să se trateze de cancer mamar, iar tatăl ei, care a suferit de cancer renal, a pierdut lupta cu boala.

Serviciile centrului sunt gratuite și sunt tocmai acele de care a avut nevoie familia sa în lupta cu boala, povestește fondatoarea Asociației „Ajută un Om”.

„Când am gândit Casa Valeriu, am gândit serviciile de care eu sau familia noastră am avut nevoie atunci când eram alături de el în această luptă. Astăzi, Casa Valeriu, este o casă la modul direct, o casă pe care Asociația „Ajută un Om” a închiriat-o și a transformat-o în primul spațiu de suport oncologic din Rep. Moldova. Este un spațiu cald și prietenos și care tinde să corespundă necesităților celor care vin sau urmează să vină la noi. Oamenii care au nevoie pot să vină la Casa Valeriu pentru a plânge, pe nevăzute, până la consiliere psihologică, terapie prin artă, ateliere de gătit împreună cu cei care vor să se implice ca voluntari”, a spus Doina Cernavca.

Pentru a beneficia de un loc în „Casa Valeriu” este nevoie de un certificat medical. Cei care vor să facă o rezervare, sunt îndemnați să sune la numărul de telefon 069467222.

De asemenea, doritorii să susțină proiectul comunitar „Casa Valeriu” o pot face printr-un transfer bănesc.

Cod fiscal: 1018620004220

BIC: AGRNMD2X

IBAN lei: MD59AG000000022515674440

IBAN euro: MD05AG000000022515674442

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău