OAMENII CETĂȚII | Doctorul habilitat în istorie, Elena Negru: Identitatea și limba ”moldovenească” sunt concepte inventate de sovietici pentru a justifica raptul teritorial și ocupația Basarabiei

  • 07 Martie 2023 09:02
0%
00:00:00
00:00:00

Identitatea moldovenească a fost un concept inventat în 1924 odată cu crearea în stânga Nistrului a Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești, proiectată ca un cap de pod pentru a cuceri Basarabia. Acest proiect complex, care prevedea crearea unei limbi și a unei națiuni în antiteză cu națiunea și limba română a fost transpus mai apoi în dreapta Prutului, după ocupația sovietică în 1940 susține Elena Negru, doctor habilitat în istorie autoarea studiului despre ”Construcția identitară în RSS Moldovenească”, o primă încercare de analiză a proiectului sovietic de fabricare a așa-numitei identității moldovenești, pe parcursul a patru decenii și jumătate. Cercetătoarea se referă la strategiile de distrugere a identității românești de către sovietici în spațiul dintre Prut și Nistru.

”Atunci când a ocupat Basarabia, regimul sovietic a demarat un amplu proces de deconstrucție. Au fost efectuate deportări, epurări care se identificau cu identitate românească, au fost demolate instituții de cultură din perioada interbelică. A fost demolat sistemul de învățământ care a existat în perioada interbelică, a fost epurată limba română. Acestea au fost primele măsuri. Totodată ura și românofobia a fost un instrument pe larg utilizat în această perioadă și anihilarea tuturor celor care simțeau românește. Ura a fost un fir roșu care a străbătut toate domeniile de activitate, inclusiv în cercetare. Mereu a fost resuscitată această românofobie”

Tendințele de falsificare a istoriei naționale a teritoriului dintre Prut și Nistru a atins cote inimaginabile după anii 1965-1970 prin aplicarea unei serii de instrumente:  a fost elaborată concepția despre etnogeneză sau așa-numita origine slavă a populației din stânga Prutului, teoria privind limba ”moldovenească”, independentă de limba română, au fost restricționate relațiile culturale între cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului și interzise cărțile și presa din România, spune istoricul Elena Negru.

Sovieticii au implementat aceste politici drastice de deznaționalizare asupra românilor basarabeni pentru a-i forța ca în viitor să nu își dorească recuperarea identității.

”România era polul de atracție pentru populația din stânga Prutului  și atunci pentru a-i separa și pentru a nu le mai permite ca pe viitor să-și recupereze identitatea, să se unească și să pretindă că ei fac partea din acest popor, au inventat această teorie. Ce au făcut sovieticii?  Au ridicat la rang de națiune, dintr-un grai, o limbă literară. Aici e toată confuzia. De ce nici până acum unii oameni nu înțeleg cine sunt din punct de vedere identitar și ce limbă vorbesc. Mulți mai cred că ei vorbesc așa-numita limbă moldovenească când de fapt confundă graiul popular cu limba literară. Totodată confundă națiunea cu cetățenia.

Din documentele pe care le-am cercetat transpare ideea că proiectul identitar în RSS Moldovenească a fost unul artificial și abuziv, s-a bazat pe minciună și pe fals.  ” menționează Elena Negru

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău